Afbeelding

Thought Catalog on Unsplash

6 poëtische tips voor korteverhalenschrijvers

Gedichten en korte verhalen hebben meer gemeen dan je denkt. Beide genres winnen aan kracht door het gebruik van goedgekozen metaforen, levendige scenes en een originele woordkeuze. Met deze 6 tips uit de poëzie maak je je korte verhalen nog indringender.


1. Schrijf eerst een gedicht

Begin je verhaal eens alsof je een gedicht schrijft. Het hoeft niet te rijmen. Door je gedachten in de lay-out van een gedicht vorm te geven, dwing je jezelf compact te schrijven. Zowel in gedichten als in korte verhalen, telt elk woord. In korte verhalen heeft elke zin een dubbele functie: een sterk beeld neerzetten en het plot verder ontwikkelen. Veel tijd besteden aan je woordkeus loont.

2. Maak gebruik van symbolen

Gebruik woorden die een symbolische betekenis hebben. Ervaren lezers zullen de dubbele betekenis oppikken. Je kunt ze daarmee met één woord meerdere dingen vertellen. Denk aan de appel die kan staan voor verleiding, jaloezie of een goede oogst.

3. Gebruik metaforen

Onderschat naast symbolen de kracht van een metafoor niet. Een sterke metafoor schetst een ijzersterk beeld dat de lezer bij zal blijven. De kunst afkijken van de meesters kan natuurlijk ook geen kwaad.

4. Schrijf met je zintuigen

Door heel specifiek te beschrijven hoe iets ruikt, voelt of klinkt roep je snel een beeld op bij je lezers. Maak het heel concreet door je zintuigen te gebruiken. Welke kleur is de vloerbedekking precies? Groen? Of mosgroen?
Benader doodgewone dingen vanuit een onverwachte hoek
Dichters werpen vaak een ander licht op het doodnormale alledaagse. Ook in korte verhalen kun je dit toepassen om je lezers te verassen en tot nieuwe inzichten te brengen. Denk als een dichter. Dit kun je oefenen door een gewoon object net zolang te observeren tot je iets opvalt. Bekijk bijvoorbeeld een mooie bloem net zolang tot je ook lelijke aspecten ontdekt. Beschrijf nu de bloem en besteed net zoveel aandacht aan de mooie als aan de lelijke kanten ervan.

5. Lees verhalende poëzie

Voor elke schrijver geldt: lees! Lees vooral het genre waarin je zelf wilt schrijven. Voor korteverhalenschrijvers kan ook het lezen van verhalende gedichten inspirerend zijn.

6. Zorg voor een onvergetelijk einde

Laat je mooie verhaal niet als een nachtkaars uitgaan maar zorg dat het blijft hangen door een krachtige openbaring, een huiveringwekkende plottwist of die grappige aap uit de mouw. Ook dichters besteden veel aandacht aan het einde. Hier schrijven ze hun laatste boodschap waarmee ze het gedicht in perspectief plaatsen.