Afbeelding
Foto: Caryn via Pexels
Foto: Caryn via Pexels
Een ijzersterke metafoor schrijven is enorm lastig. Daarom is het fijn om te leren van voorbeelden van bekende schrijvers! We nemen 5 metaforen onder de loep.
Het leven is maar een wandelende schaduw, een arme speler
Dat stutten en frets zijn uur op het podium
En dan wordt er niet meer gehoord.
- Macbeth, William Shakespeare
Mooie metaforen vind je in alle werken van Shakespeare, maar dit is er één van. Het leven is iets groots en ongrijpbaars, maar Shakespeare brengt het concept ‘leven’ dichter naar onszelf. Het leven is immers “maar een wandelende schaduw.”
“In de asbak lagen zes lipjes, als de schubben van een zeemeermin.”
- De olifant verdwijnt, Haruki Murakami
In dit geval gaat het over de lipjes van zes bierblikken die net opgedronken zijn. Een scherpe beschrijving plus een metafoor tussen dialogen door, zorgt ervoor dat de lezer bij de tijd blijft. Wanneer er veel dialoog is, hebben lezers de neiging om korte beschrijvingen tussendoor over te slaan. Maar door af en toe zo’n beeldspraak neer te zetten, zal geen lezer dat meer doen. Daarnaast is de vergelijking met de schubben van een zeemeermin een origineel beeld. En toch: als je nu een handje vol lipjes pakt en deze in een asbak gooit, dan zie je wat Murakami probeert te zeggen. Voor je ogen veranderen de lipjes in schubben.
“De hitte hing als een beschonken kerel over ons heen.”
- Het huis van de zeven zusters, Elle Eggels
Simpel maar effectief. Vooral de vrouwelijke lezer kan zich hier alles bij voorstellen, waardoor het de zintuigen prikkelt. Met zo’n metafoor voelt de lezer de bedrukkende lucht om zich heen. Natuurlijk moet dit dan alsnog passen bij de belevingswereld van het personage. Waarom zou je hoofdpersoon dit denken als deze nooit in een soortgelijke situatie is geweest?
“Troosten was toen nog als inparkeren, het is meten en weten en toch schat je het vaak te krap in.”
- Kalfsvlees, Marieke Lucas Rijneveld
Rijneveld vertelde zelf over de metafoor in Schrijven Magazine: “De kracht van deze metafoor is dat iets groots als troost bieden, vermengd wordt met een kleinere, tastbaardere vergelijking als inparkeren, waardoor het te interpreteren is, en voelbaar, zonder dat het cliché wordt.”
“De zon was een klein kind dat maar niet naar bed wilde: het was half negen geweest en nog steeds licht.”
- Een weeffout in onze sterren, John Green
Dit is een herkenbaar beeld voor ouders, maar ook voor mensen die wel eens op een broertje of zusje, neefje of nichtje hebben opgepast. Het kind wil niet naar bed, en de zon weigert ook. Net als de metafoor van Rijneveld geldt: het grootse vermengen met het kleine. Het ontastbare van de zon vergelijken met het tastbare van een klein kind.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!