Afbeelding

Literatuur

Pexels

Literatuur schrijven

Wil jij onvergetelijke literatuur schrijven? Zorg er dan voor dat je alles weet wat je nodig hebt. De redactie van Schrijven Magazine geeft hier haar 10 beste tips voor het schrijven van literatuur.

Literatuur schrijven – tip 1: Weet wat literatuur is

Wat is literatuur? Dit blijft een discussie die geen absoluut antwoord kent. Toch kan je wel leren wat voor werken er vaak als literatuur worden beschouwd en waarom. Verdiep je dus in het verschil tussen literatuur en lectuur. Weet wat je schrijft.

Literatuur schrijven – tip 2: Houd je aan de criteria

Over wat de aspecten van een literair werk zijn, bestaat zeker discussie. Toch is er wel een mate van consensus hierover. Complexiteit en originaliteit zijn belangrijke elementen van literatuur. Verdiep je in de criteria en hoe je deze toepast in jouw literaire werk.

Literatuur schrijven – tip 3: Oefen met je gereedschap

Ook voor het schrijven van literatuur ligt aan de basis: schrijven. Voor je dus alle criteria kan toepassen en een meesterwerk kan maken, zorg je dat je oefent met schrijven. Lees tips en vind uit wat jouw stijl is.

Afbeelding

boeken

Literatuur schrijven – tip 4: Gelaagdheid

Eén van de belangrijkste criteria van literatuur is diepgang en gelaagdheid.  Literatuur is complex en heeft meerdere dimensies. Zorg er dus voor dat jouw verhaal dit heeft. Hierbij hoort ook het creëren en schrijven van ronde personages en het uitwerken van hun psyche.

Literatuur schrijven – tip 5: Laat je inspireren 

Extra inspiratie of motivatie nodig? Neem een voorbeeld aan anderen, zoals deze 5 vrouwelijke winnaars van de nobelprijs voor literatuur. Leuk en leerzaam om te weten wat er allemaal gaande is of is geweest in het veld.

Literatuur schrijven – tip 6: Stuur je verhalen in

Naast het benaderen van een uitgeverij met je manuscript, zijn er nog meer manieren om naamsbekendheid te creëren. Stuur bijvoorbeeld eens een verhaal in naar een literair tijdschrift. Ook kan je ervoor kiezen om mee te doen aan een schrijfwedstrijd.

Literatuur schrijven – tip 7: Verdiep je in de literaire wereld

Om je in literatuur te verdiepen is het lezen van literaire werken natuurlijk een voor de hand liggende stap. Maar er zijn nog veel meer manieren om meer bekend te raken met deze wereld. Denk bijvoorbeeld aan literaire podcasts. Leuk, en ook nog eens nuttig als jij literatuur wilt schrijven. Ook kan je op Schrijven Online iedere week het belangrijkste literaire nieuws lezen.

Afbeelding

boekenkasten

Literatuur schrijven – tip 8: Bezoek een literair festival

Wil jij je meer verdiepen in literatuur en misschien wel contacten leggen? Bekijk dan het programma van literaire festivals. De Nieuwe Oost organiseert jaarlijks het festival Wintertuin. Deze organisatie heeft als één van haar doelstellingen om jong literair talent te stimuleren. Daarnaast is het een goede manier om in contact te komen met verschillende vormen van literatuur.

Literatuur schrijven – tip 9: Volg een cursus

Een schrijfcursus is niet alleen handig om technieken te leren, feedback kan je ook nog eens enorm van dienst zijn. De cursus literair schrijven helpt je om literatuur te produceren. Werk daarnaast met proeflezers die zich ook verdiepen in literatuur en je daar tips over kunnen geven.

Literatuur schrijven – tip 10: Lees literatuurkritiek

Literatuurcritici in kranten houden zich vaak bezig met wat wordt beschouwd als ‘echte literatuur’. Lees hun kritiek en stel jezelf zo op de hoogte van wat lezers en recensenten belangrijk vinden. De Groene Amsterdammer laat iedere week een aantal boeken recenseren. Ook in dagbladen of op sites zoals Tzum laten critici hun mening horen.
 


De beste schrijftips voor literair schrijven

Schrijftips van Ilja Leonard Pfeijffer
3 schrijftips van Haruki Murakami
Hoe beïnvloedden de boeken van Jane Austen de 19e eeuwse maatschappij?
Wat is het verschil tussen literatuur en lectuur?
3 schrijflessen van Ernest Hemingway
Wat kan je leren van deze 5 metaforen van bekende schrijvers?
Hoe maak je een goede metafoor? – 3 tips
3 schrijflessen van Marieke Lucas Rijneveld
Hoe schrijf je literatuur?
Hoe zorg je voor een goede sfeer?
3 schrijfwedstrijden om mee aan de slag te gaan van literatuur tot poëzie
Literair schrijven? Check deze aspecten
Het nut van literatuur