Afbeelding

Beeld: Shutterstock

5 vrouwelijke winnaars Nobelprijs literatuur

5 vrouwelijke winnaars Nobelprijs voor de LiteratuurDinsdag 8 maart was het internationale vrouwendag. Genoeg reden voor Schrijven Online om de aandacht te vestigen op vrouwelijke auteurs. Deze 5 vrouwen wonnen de Nobelprijs voor de literatuur.  

1. Selma Lagerlöf  (1858-1940) 

Selma Lagerlöf was de eerste vrouw die in 1909 de Nobelprijs voor de literatuur toegekend kreeg. De Zweedse Lagerlöf was, naast schrijfster, docent op een meisjesschool. Haar eerste, beste en meest bekende roman Gösta Berlings Saga is later op haar eigen initiatief verfilmd en werd een Europees succes. De roman werd ook bewerkt tot theatervoorstelling en is in vijftig talen vertaald.  

2. Nadine Gordimer (1923 – 2014)  

Nadine Gordimer was de eerste Zuid-Afrikaanse die een Nobelprijs won in 1991. Ze leefde in het door apartheid verscheurde Zuid-Afrika, wat haar literaire werk beïnvloedde. Gordimer behoorde tot de kleine blanke gemeenschap die de apartheidregels negeerde en met de gekleurde bevolking omging. Haar werk is destijds meerdere malen verboden in Zuid-Afrika, vanwege de kritische inhoud.  

3. Toni Morrison (1931-)  

Toni Morrison is een Amerikaanse schrijfster die in 1993 de Nobelprijs voor de literatuur won. Ze staat vooral bekend om de grootse thema’s in haar verhalen en haar uitwerking van de Afro-Amerikaanse personages die daarin een rol spelen.  

4. Herta Müller (1953 - ) 

De Roemeense Herta Müller won in 2009 de Nobelprijs voor de literatuur. Müller woonde in Roemenïe, waar haar eerste werken niet of alleen gecensureerd verschenen. Ze is toen samen met haar echtgenoot Richard Wagner naar Duitsland verhuisd. Haar werken gaan over een leven onder dictatuur.  

5. Alice Munro (1931 - ) 

De Canadese Alice Munro won in 2013 de Nobelprijs voor de literatuur. De jury noemde haar de meester van het hedendaagse korte verhaal. Munro debuteerde toen ze 37 was, maar haar verhalen werden pas later ook buiten Canada bekend.  

Uitgeven