Afbeelding
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Als je verder wil komen in je carrière als schrijver, dan is het wijs om je verhalen op te sturen naar literaire tijdschriften waardoor je kans op publicatie groter wordt.
Als het oudste literaire tijdschrift van Nederland moest De Gids natuurlijk op de lijst staan. Het werd in 1837 (!) opgericht. Door de jaren heen besteedde De Gids aandacht aan literatuur en poëzie, maar ook aan onderwerpen zoals filosofie, beeldende kunst, politiek en wetenschap. Sinds 2015 heeft De Gids alleen nog oog voor literatuur en verschijnen er verhalen, literaire essays en poëzie in het tweemaandelijkse tijdschrift. Vaak zijn de nummers gebonden aan een thema. Een aantal bekende auteurs die erin gepubliceerd zijn: Bart Chabot, Ellen Deckwitz, Adriaan van Dis, Esther Gerritsen en Maarten ’t Hart.
Meer weten?
Dit Belgische literaire tijdschrift volgde niet lang na de Gids in 1855. Dietsche Warande en Belfort (nu DW B) wordt 4 keer per jaar uitgegeven. Op de website staat te lezen: “Door literatuur, beeldende kunst, fotografie, architectuur en andere kunsten met elkaar in contact te brengen hoopt het tijdschrift elk van die kunsten tot een voortdurende staat van vernieuwing en verwondering te brengen.” Een groot aantal namen uit de Belgische literatuur zijn erin gepubliceerd zoals Saskia De Coster, Peter Verhelst en Leo Pleysier.
Meer weten?
Het tijdschrift De Revisor is voor zowel gevorderde als beginnende schrijvers (A.F.Th. van der Heijden is er ooit gedebuteerd) één van de beste podia voor proza, poëzie en het persoonlijk literaire essay. De redactie is altijd op zoek naar kwaliteit voor het tijdschrift dat vier keer per jaar verschijnt. Thomas Heerma van Voss, Doeschka Meijsing, Ilja Leonard Pfeijffer en Manon Uphoff zijn erin gepubliceerd.
Meer weten?
Tirade is het literaire tijdschrift dat bij Van Oorschot hoort en bestaat al meer dan 60 jaar. De redactie wil in Tirade ‘een proeve laten zien van de Nederlandse en buitenlandse literatuur’. Ze plaatsen dus niet alleen verhalen, poëzie en essays, ze laten ook auteurs aan het woord die een kritisch standpunt innemen over actuele literaire- of maatschappelijke ontwikkelingen. Het tijdschrift komt vijf keer per jaar uit.
Meer weten?
Wil je sterke korte verhalen schrijven, zodat je in een literair tijdschrift gepubliceerd wordt? Volg dan de schrijfcursus Korte verhalen schrijven!
In de literaire bijlage van Schrijven Magazine, plaatsen wij ook verhalen van (nog) onbekende schrijvers. Alice, een eerbetoon aan Alice Munroe, de Nobelprijswinnares (en een beetje aan Alice in Wonderland), is een goede plek om te beginnen. Zowel verhalen of gedichten zijn welkom.
Meer weten?
Schrijf je poëzie? Misschien past het literaire tijdschrift Het Liegend Konijn bij jou. Twee keer per jaar brengt het blad nieuwe, niet eerder gepubliceerde gedichten uit. Ze richten zich op jonge debutanten, rijpe poëten en oude meesters waarmee ze de hele hedendaagse poëzie weer willen geven.
Meer weten?
Deus ex Machina brengt nieuwe literatuur uit binnen- en buitenland met bijzondere aandacht voor jonge en/of debuterende auteurs en vertalers. Op hun website staat te lezen: “Het tijdschrift streeft ernaar om op de huid te zitten van nieuwe literaire trends, terwijl grotere en gevestigde namen evenmin geschuwd worden.” Ook is er ruimte voor andere kunsttakken, zoals fotografie en beeldende kunst. Het tijdschrift selecteert de inhoud op kwaliteit.
Meer weten?
Dighter is een literair tijdschrift dat tot 2012 op papier verscheen en sindsdien online verder is gegaan als De schaal van Digther. Teksten, poëzie, recensie, essay en alle vormen van proza kunnen worden ingestuurd.
Meer weten?
Met tien nummers per jaar, belandt Hollands Maandblad regelmatig op de mat van abonnees. Met uiteenlopende inhoud is dit een interessant blad. Bekijk eens de inhoud om te zien of jouw verhalen ertussen zouden passen.
Meer weten?
Op Ruwe Planken is een blad voor de beginnende dichter en schrijver. Perfect, toch? Van kort verhaal, gedicht en column tot toneelstuk-akte en essay: het is allemaal welkom. De redactie leest alles en plaatst wat ze de moeite waard vindt. Belangrijk is wel dat de schrijver nog niet gepubliceerd heeft bij een (landelijk bekende) uitgever en dat ingezonden teksten niet eerder gepubliceerd zijn. Het blad verschijnt tweemaal per jaar.
Meer weten?
Hoe pak je het aan om daadwerkelijk een verhaal op te sturen naar een literair tijdschrift? Ex-redacteur van een literair tijdschrift Ward Mertens geeft tips in dit artikel.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!