Afbeelding

Covers Haruki Murakami

.

3 schrijftips van Haruki Murakami

De Japanse schrijver is vooral bekend van zijn boeken Kafka op het strand, Mannen zonder vrouw en natuurlijk Romanschrijver van beroep. Uit dit laatste boek delen we 3 schrijftips van de meesterschrijver! 


1. Doorzettingsvermogen mag niet ontbreken

Schrijven is een intensieve arbeid, vooral als dit jaren wil volhouden zoals Murakami doet. Wat moet je dan doen om dat doorzettingsvermogen te kweken? Murikami: “Daar heb ik maar één antwoord op, en dat is heel simpel: een fysieke basisconditie kweken. Robuuste, duurzame fysieke kracht verwerven. Je eigen lichaam tot bondgenoot maken.”

2. Neem iets van jezelf weg

Hoe ben je origineel als schrijver? Dat vragen velen beginnelingen zich af als ze voor het eerst in de pen kruipen. Hierover zegt de Japanse schrijver: “Op basis van mijn persoonlijke ervaringen ben ik van mening dat niet zozeer ‘iets aan jezelf toevoegen’ dan wel ‘iets bij jezelf wegnemen’ de eerst vereiste handeling is als vertrekpunt om een eigen originele schrijfstijl en vertelstem te ontdekken.” In onze levens hebben we namelijk een overvloed aan informatie en als je een deel hiervan in de vuilnisbak gooit, wordt je informatiesysteem ontlast. Meer ruimte voor vrij verkeer en dus originaliteit! 

3. Laat het personage leven

Murakami verzint eigenlijk nooit van tevoren zijn personages. Deze komen al schrijvende tot leven. “Wat ik echter, boven op ‘levensecht, boeiend en tot op zekere hoogte onvoorspelbaar’, essentieel vind voor een romanpersonage, is de vraag: ‘In hoeverre stuwt deze figuur het verhaal voort?’” Hoewel jij als auteur – technisch gezien – de touwtjes in handen hebt, moet je niet onderschatten hoeveel invloed het personage zelf heeft op het verloop van het verhaal. Geef je personages ook de kans om hun eigen weg te vinden binnen het verhaal. “Als de roman goed op de rails is gezet, gaan de personages hun eigen leven leiden.”

Over Haruki Murakami

Haruki Murakami (1949) is een Japanse schrijver. Zijn boeken zijn bestsellers en zijn werk is vertaald in meer dan vijftig talen. Hij is veelvuldig onderscheiden en zijn naam wordt elk jaar genoemd als een serieuze kandidaat voor de Nobelprijs voor Literatuur.


Afbeelding

Covers

Meer schrijftips en adviezen?

In iedere editie van tijdschrift Schrijven Magazine delen we tips, trucs & adviezen van bekende auteurs en schrijfdocenten. Leerzaam!

Nog geen abonnee? Meld je aan!

Ja, ik neem een abonnement op Schrijven Magazine
Of geef cadeau


Dit is een bewerking van een artikel dat eerder verscheen in Schrijven Magazine 2019 editie 1. 
 

Service