Afbeelding

Roman schrijven

Foto: Pexels

Roman schrijven? Deze 5 schrijfboeken helpen je op weg!

Een roman schrijven en uitgeven is de droom van menig aspirant schrijver. Toch kan het soms voelen alsof je geen idee hebt waar je moet beginnen. Met deze 5 schrijfboeken moet het schrijven van een roman zeker lukken! 


1. Het schrijven van een roman – Arie Storm

Personages in romans zijn slechts zwarte tekentjes op papier, die jij tot leven moet laten komen. Hoe doe je dat als schrijver? Hoe zet je het personage aan tot actie, tot denken, tot leven? In Het schrijven van een roman word je stap voor stap meegenomen in de geheimen van de literatuur, met een focus op het literaire personage. 

2. Schrijven is schrappen – Hans Hogenkamp

Het gezegde ‘schrijven is schrappen’ ken je vast. Als je een kamer beschrijft waar een geweer aan de muur hangt, dan moet dit geweer afgaan. Anders kan je het beter weglaten, zo beschrijft de Russische schrijver Anton Tsjechov in de wet van Tsjechov. In Schrijven is schrappen geeft Hans Hogenkamp inzichten, ideeën en tips die de effectiviteit en zeggingskracht van jou als fictieschrijver zal verhogen. ‘Schrijven is schrappen’ geldt niet alleen voor woorden, zinnen en alinea’s, maar ook voor scènes, tijd, personages, verhaallijnen, locaties en thema’s. Hoe pak je dit aan? Hogenkamp helpt je op weg!  

3. Van kort verhaal naar roman – Inge Schouten

Stel: je schrijft veel korte verhalen en je wil een sprong in het diepe nemen. Een roman is de volgende stap in je schrijfcarrière. Dan is Van kort verhaal naar roman wat voor jou. Hoe doe je dat, zo'n grote structuur en spanningsboog opzetten? Waarin verschilt een personage in een kort verhaal van dat in een roman? Niet elk verhaal is geschikt om als roman door het leven te gaan. En sommige korte verhalen willen juist te veel vertellen en komen beter tot hun recht in een roman. Aan de hand van verschillende verhaalelementen onderzoekt Inge Schouten de verschillen en overeenkomsten tussen een kort verhaal en een roman, en geeft aanwijzingen voor schrijvers die meer willen dan een kort verhaal.

4. Schrijf je boek in 1 jaar – Michelle Shanti, Jet Hoogerwaard, Jacqueline Zirkzee

In een jaar een boek schrijven en publiceren, kan dat? Ja, zeker! Gebruik dit boek als leidraad en inspiratie tijdens het jaar van jouw boek. Drie schrijfprofessionals nemen jou vanuit hun eigen expertise mee in het schrijfproces. Onderhoudend, kort en krachtig komt alles aan de orde waar je als schrijver inspiratie uit haalt of tegenaan loopt. Schrijf je boek in 1 jaar vertelt over wat schrijven zo bijzonder maakt en wat een goed manuscript is, tot jouw rol als schrijver bij het uitgeven en de promotie van je boek.

5. Handboek voor schrijvers – Maaike Molhuysen

Hoe gaat het eraan toe bij een uitgeverij? Waar moet je aan denken als je je boek zelf uitgeeft? En hoe maak je van schrijven je beroep? Schrijfcoach-redacteur Maaike Molhuysen verzamelde de beste ideeën, tips en adressen op het gebied van creatief schrijven en literair publiceren van schrijfopleidingen en manuscriptbeoordelingsbureaus tot crowdfunding en het gebruik van sociale media om aandacht te vragen voor je publicaties. Handboek voor schrijvers wijst je de weg door het literaire landschap!
 

Techniek

Service