Afbeelding

Kort verhaal schrijven

Foto: Pexels

Kort verhaal schrijven? Lees deze 5 schrijfboeken!

Het korte verhaal is een mooi genre om je schrijfcarrière mee te beginnen. Door middel van het genre leer je alle schrijftechnieken en kan je bekendheid krijgen door verhalen op te sturen naar literaire tijdschriften. Wil je alles weten over het schrijven van een kort verhaal? Deze 5 boeken gaan je helpen! 


1. Korte verhalen schrijven – Ton Rozeman

Een kort verhaal lijkt op een foto, beweert Ton Rozeman in Korte verhalen schrijven. Als schrijver laat je immers zien wat er binnen het kader gebeurt, terwijl je tegelijkertijd oproept wat daarbuiten te zien is. Het doel is om met beperkte middelen enorm veel te bereiken! Wat kun je bijvoorbeeld met contrast? En wat zie je door de zoeker als je je verhaal bekijkt? Je leert het allemaal in Korte verhalen schrijven!

2. Schrijven is schrappen – Hans Hogenkamp

Het gezegde ‘schrijven is schrappen’ ken je vast, en het is een belangrijke techniek voor een kort verhaal. Je moet met zo weinig mogelijk woorden een beeld schetsen. In Schrijven is schrappen geeft Hans Hogenkamp inzichten, ideeën en tips die de effectiviteit en zeggingskracht van jou als fictieschrijver zal verhogen. ‘Schrijven is schrappen’ geldt niet alleen voor woorden, zinnen en alinea’s, maar ook voor scènes, tijd, personages, verhaallijnen, locaties en thema’s. Hoe pak je dit aan? Hogenkamp helpt je op weg!  

3. Personages, conflict, perspectief – Frans Stüger

Deze drie onderdelen van een verhaal hangen met elkaar samen: verhalen draaien op personages, namelijk personages die een conflict aangaan, en het conflict wordt weer vanuit een bepaald perspectief belicht. Aan welke eisen moeten personages voldoen om ze echte literaire personages te laten worden? Waarom is het conflict zo belangrijk? En wat voor invloed heeft het perspectief op je vertelling? Stüger over Personages, conflict, perspectief: “Hoe beter je deze specifieke vaardigheden van het schrijverschap beheerst, hoe meer vrijheid je hebt om het verhaal te schrijven dat je voor ogen staat; niet gehinderd door gebrek aan techniek.” 

4. Dialogen schrijven – Don Duyns

Wanneer dialogen op een goede manier worden geschreven, vliegt de lezer door het verhaal. Zoals John Gardner zei: “Een goed schrijver kan alles duidelijk maken door middel van handeling en dialoog.” Met behulp van Dialogen schrijven gaat dat zeker lukken! Don Duyns verzamelde voor dit boek de beste artikelen en teksten over dit onderwerp van auteurs als Thomas Verbogt, Marciel Witteman, René Appel, Rick Steggerda, Yke Schotanus en Jan Brokken.

5. Van kort verhaal naar roman – Inge Schouten

Stel: je hebt het korte verhaal wel onder de knie en je wil een sprong in het diepe nemen. Een roman is de volgende stap in je schrijfcarrière. Dan is Van kort verhaal naar roman wat voor jou. Hoe doe je dat, zo'n grote structuur en spanningsboog opzetten? Waarin verschilt een personage in een kort verhaal van dat in een roman? Niet elk verhaal is geschikt om als roman door het leven te gaan. En sommige korte verhalen willen juist te veel vertellen en komen beter tot hun recht in een roman. Aan de hand van verschillende verhaalelementen onderzoekt Inge Schouten de verschillen en overeenkomsten tussen een kort verhaal en een roman, en geeft aanwijzingen voor schrijvers die meer willen dan een kort verhaal.

Service