Afbeelding
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Wil je je levensverhaal, memoires, familiegeschiedenis of een biografie op papier zetten? Dit zijn moeilijke genres om te schrijven en ze vergen veel research. Gelukkig kunnen andere schrijvers je vertellen hoe je het moet aanpakken!
Met tal van praktische oefeningen om je levensverhaal op te schrijven, spoort schrijfster Mieke Bouma je aan om het verhaal te maken dat alleen jij kan vertellen. Het is meer dan alleen terugblikken en noteren: het is zoeken naar een rode draad, orde scheppen in de chaos van de eigen herinneringen, en van willekeurige gebeurtenissen een plot weten te maken. Hoe je dat aanpakt vertelt ze in Schrijf je levensverhaal.
Iedereen heeft een boek in zich, en jij vast ook. Dat boek op papier krijgen, dat is weer een volgende uitdaging. Gelukkig krijg je hulp in ons online magazine boordevol:
✅ Schrijftips
✅ Ervaringen van specialisten
✅ Veelvoorkomende valkuilen op een rij
Zo kan je jouw levensverhaal eindelijk schrijven!
Naast je eigen levensverhaal, kan je ook het verhaal van iemand anders opschrijven! Hoe schrijf ik een biografie laat zien waar je tegen aanloopt als biograaf, maar ook hoe bevredigend het schrijven van een biografie kan zijn. Verschillende facetten van het schrijven worden uiteengezet. Krijgt het boek een chronologische of een thematische opbouw? Zijn herinneringen en ooggetuigenverslagen betrouwbaar? Mag een biograaf van de hoofdpersoon ‘door het sleutelgat loeren’?
De grootste valkuil van het schrijven van je levensverhaal: het wordt een opsomming ‘en-toen-en-toen-en-toen’. Je wil een verhaal schrijven, geen spreekbeurt geven. Toch is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Brenda van Es geeft je in Zo doe je dat, je levensverhaal schrijven opdrachten om stapsgewijs tot een structuur te komen voor jouw boek. Daarnaast kan je je verdiepen in schrijftips, van metaforen en rode draden tot dialogen en beschrijvingen.
Mary Karr laat in Memoires schrijven zien wat je wel en niet moet doen als je je persoonlijke verhaal wil schrijven en ondersteunt dat met voorbeelden van belangrijke schrijvers uit het genre. Haar eigen werk moet er ook aan geloven en ze deelt haar eerder gemaakte fouten met de lezer. Een nuttig boek vol voorbeelden dus!
Misschien wil je niet alleen focussen op je eigen verleden, maar die van je hele familie. Dat is al helemaal een opgave! Marijke Hilhorst helpt je op weg met haar boek Hoe schrijf je je familiegeschiedenis. Ze laat zien hoe fotoalbums en liedjes de stroom verhalen op gang kunnen brengen, maar ook dat het opruimen van de zolder in het ouderlijk huis een rol kan spelen. Met behulp van voorbeelden uit haar eigen boek zorgt ze ervoor dat jij begint met schrijven.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!