Afbeelding

oude tekst

Pixabay

Hoe begin je aan jouw levensverhaal schrijven? Start met deze 5 tips!

Je zou wel een boek kunnen schrijven over wat je allemaal hebt meegemaakt. Maar hoe start je met het schrijven van jouw levensverhaal? Schrijfcoach Eveline Broekhuizen geeft 5 tips.

Twijfel je hoe je moet beginnen met het schrijven van je autobiografie? Dat is niet zo gek: er is zo veel gebeurd in je leven en veel gebeurtenissen grijpen in elkaar. Alleen de gedachte dat je dat allemaal moet ontrafelen, kan je al bij de keel grijpen. Deze 5 tips helpen je deze blokkades te doorbreken.

Tip 1: neem afstand

Als je nog midden in de emoties zit waarover je wilt schrijven, is het belangrijk om eerst wat meer afstand te nemen van je verhaal. Neem een paar stappen terug, zodat je meer overzicht hebt en de gebeurtenissen kunt observeren.
Het kan ook helpen om je emoties eerst van je af te schrijven door middel van freewriting. Dit gaat als volgt: zet een timer (op je mobieltje of een ouderwetse wekker) op tien minuten en begin te schrijven. Schrijf alles wat in je opkomt, tien minuten lang. Er is geen goed of fout. Laat je emoties de vrije loop. Of je nu je boodschappenlijstje noteert, een gedachte als ‘wat moet ik in hemelsnaam schrijven’ of allerlei scheldwoorden; alles kan en mag. Hoe je het opschrijft maakt niet uit. Je schrijft het alleen voor jezelf. Pas als de wekker afgaat, stop je met schrijven. Zo creëer je ruimte voor nieuwe ideeën en inzichten. 

Tip 2: begin klein

Probeer niet in één keer te veel te vertellen, maar begin juist klein. Zoom in op één herinnering die veelzeggend is geweest. Kun je je een voorwerp voor de geest halen dat een rol speelde tijdens deze herinnering? Bijvoorbeeld de vaas op tafel, de ring die je afdeed of de boom waar je tegenaan leunde. Doe alsof de tijd even stilstaat en omschrijf alle details van dit voorwerp. Hoe voelde het aan, welke vormen en kleuren had het, hoe rook het?

Tips 3: zoom uit

Zoom iets uit en plaats het voorwerp in de omgeving. Beschrijf het decor: hoe rook en het daar? Wat hoorde je? Welke sfeer proefde je? Zoom nog verder uit en geef het object de juiste context. Toon welke betekenis het heeft in jouw herinnering en welke rol het op dat moment voor jou speelde.

Tip 4: schrijf een scène waar je blij van wordt

Je levensverhaal schrijven kan behoorlijk heftig zijn. Sommige herinneringen zijn wellicht (nog) te pijnlijk om op te rakelen. Begin daarom met het beschrijven van een scène waar je blij van wordt. Wanneer kon jij je geluk niet op en voelde je je het allergelukkigste mens op aarde? Dit kan op een ingrijpend moment zijn geweest, zoals tijdens je bruiloft, maar bedenk dat het geluk ook in heel kleine dingen kan zitten. Het deuntje van de ijscokar die de straat in rijdt of het gevoel van de zon op je gezicht. Beschrijf zo specifiek mogelijk wat er op jouw gelukkigste moment plaatsvond en wat er door je heen ging.

Tip 5: maak een mindmap

Vanuit deze herinneringen kun je uitzoomen naar het grotere verhaal van jouw leven. Welke gebeurtenissen hebben een belangrijke rol gespeeld? Pak een stapeltje post-its en schrijf telkens één kernwoord (een gebeurtenis, persoon, object, herinnering, thema, enzovoort) op één post-it.
Plak de post-its op een groot vel papier en kijk of je hier een structuur in kunt ontdekken. Je kunt een tijdlijn maken, waarin je chronologisch de gebeurtenissen van je geboorte tot nu plakt, of een stamboom waarmee je de relaties tussen alle personen inzichtelijk maakt.

Een boomstructuur leent zich ook goed voor een thematische ordening. Onder het thema ‘scheiding’ vallen bijvoorbeeld de deelonderwerpen ‘verhuizen’, ‘voogdij’ en ‘verlies van vrienden’. Die deelonderwerpen bestaan vervolgens ook weer uit verschillende vertakkingen. Onder ‘voogdij’ past bijvoorbeeld ‘ruzie’ en ‘rechtszaak’ en onder ‘rechtszaak’ weer ‘bewijs verzamelen’.
Zo kun je een structuur ontdekken in je verhaal. Wil je jouw levensverhaal chronologisch vertellen of misschien per plaats waar je hebt gewoond?

De mindmap biedt je houvast tijdens het schrijven van je autobiografie. Hang de hem in het zicht, bijvoorbeeld aan een muur op de overloop, zodat je er telkens even een blik op kunt werpen. Zo vormt de mindmap ook een goede reminder om tijd vrij te maken om te gaan schrijven!

Over de auteur

Eveline Broekhuizen is redacteur, schrijfcoach en corrector. Met haar bedrijf Elibro Tekst & Redactie begeleidt ze schrijvers bij de geboorte van hun boek. 

Beeld: Pixabay

Uitgeven