Afbeelding

Preview: Hoe schrijf je een levensverhaal?

Preview: Hoe schrijf je een levensverhaal?Veel mensen willen hun levensverhaal schrijven. Hoe doe je dat? Wat moet erin komen? En de belangrijkste vraag: hoe begin je? Marelle Boersma heeft na vele thrillers dit jaar samen met haar vader (90) de autobiografische roman Kruimels zijn ook brood geschreven. Ze geeft oefeningen én schrijftips voor hoe je een verhaal over je leven schrijft dat zo pakkend is, dat veel mensen erdoor geraakt worden. 

Dit was het begin van een bijzonder schrijftraject dat ik afgelopen jaar samen met mijn 90-jarige vader startte. Nu ligt er een boek: Kruimels zijn ook brood. Tijdens ons brainstormtraject bouwden we aan de structuur van het verhaal, daarna begonnen we deze kapstok samen te vullen. We regen scènes aan elkaar als een ketting vol herinneringen. Er zijn zaken naar voren gekomen die mijn vader nooit met mij gedeeld had, ervaringen die hij dacht mee te nemen in zijn graf. Ook ik heb gevoelens in woorden gevangen waar mijn vader geen weet van had. 

OEFENING 1: 

Maak een lijst van een aantal belangrijke ijkpunten in je leven. Welke situaties zijn voor jouw ontwikkeling belangrijk geweest? Rangschik deze lijst in een tijdlijn. 

Tip: je kunt jouw notities ook op post-its maken. Die kun je makkelijk verplaatsen in je tijdlijn.  

Meer oefeningen en tips van Marelle Boersma? Lees dan het komende nummer van Schrijven Magazine dat op 4 augustus verschijnt.

Nog geen abonnee? Profiteer vóór maandag 24 juli 16:00 u. van de introductieaanbieding.

Word abonnee  Geef Schrijven Magazine cadeau

Techniek