Afbeelding

Schrijfoefening schrijfopdracht

Een goede schrijver worden kost tijd, energie en heel veel schrijfuren. Een goede manier om verschillende schrijftechnieken onder de knie te krijgen, is schrijfopdrachten maken. Elke keer oefen je weer met iets anders: flashbacks, beschrijvingen of personages! De experts van Schrijven Magazine zetten 7 opties op een rij. 

Schrijfoefening – optie 1. Krijg elke week feedback 

Elke dinsdag bedenken schrijfcoaches Odile Schmidt, Frank Noë, Lizette van Geene, Mabel Verstappen, Mike van Holsteijn, Ingeborg van Buiten, Johanna Müller en Annemieke Heller een schrijfopdracht. Schrijf mee op het forum en de schrijfcoaches geven je elke week feedback! Iedereen kan meedoen en het is helemaal gratis. 

Schrijfoefening – optie 2. Doe elke dag aan freewriten

Schrijfdocent Julia Cameron adviseert dagelijks, bijvoorbeeld direct na het wakker worden, een stukje te freewriten. Ze noemt het morning pages en het is een stream of conciousness-oefening waarbij je geen fouten kunt maken. Zolang je maar in een ruk doorschrijft. Het resultaat is niet belangrijk, het gaat om het automatisch schrijven. Op deze manier zal je creativiteit loskomen. Met deze schrijfoefening ga je aan de slag met freewriting. 

Wat houd je tegen om elke dag te beginnen met tien minuten schrijven? 

Schrijfoefening – optie 3. Schrijf in het weekend mee

Wil je meer van dit soort schrijfoefeningen proberen? Elk weekend komt er een nieuwe oefening online op onze website. Pak je pen en schrijf mee! Je kan ook je verhaal posten onder de oefening en wie weet krijg je feedback van je medeschrijvers. Schrijf bijvoorbeeld over de toekomst, leer hoe je een sterke setting schrijft of ga met woorden spelen

Schrijfoefening – optie 4. Stel je personages vragen

Personages zijn gebonden aan de context van hun verhaal. Maar zet je ze opeens in een heel andere context, dan kun je een nieuwe kant van je personage ontdekken en je inspiratie opfrissen. Het kan nieuwe inzichten geven wanneer je vast zit met je personages. Doe deze schrijfopdracht wanneer je betere personages wilt schrijven.

Schrijfoefening – optie 5. Volg een schrijfcursus

Is de feedback van de wekelijkse opdracht niet genoeg? Dan kan je een online schrijfcursus volgen, waarbij de docent je voorziet van feedback! Misschien zit je barstensvol inspiratie, maar krijg je het verhaal simpelweg niet op papier. Of wil je gewoon nog meer oefening in het schrijven. Hoe dan ook: met het brede aanbod voor beginnende- en gevorderde schrijvers heeft de Schrijven Online Academie een cursus voor jou. 

Schrijfoefening – optie 6. Probeer eens een schrijfwedstrijd 

Wanneer je al veel schrijfoefeningen hebt gedaan én feedback hebt gekregen, is het tijd voor de volgende stap. Het klinkt alsof je klaar bent om mee te doen aan een schrijfwedstrijd! Voor elk genre is er wel een schrijfwedstrijd te vinden of je nu graag fantasy schrijft of gedichten neerpent. 

Schrijfoefening – optie 7. Begin gewoon eens met schrijven

Je hebt een verhaalidee, maar twijfelt of het goed genoeg is. Of je bent er juist enthousiast over, maar weet niet hoe je er een verhaal van maakt. Je werkt je setting of je personages eindeloos uit en weet niet wanneer het allemaal goed genoeg is om te starten met schrijven. Of je begint al met schrijven en loopt telkens vast. Komen deze problemen je bekend voor? Misschien moet je gewoon eens beginnen aan je verhaal! Of het meteen goed is maakt niet uit, je kan het later altijd nog herschrijven