Afbeelding

Schrijfoefening toekomstbeeld

Foto: Pexels

Schrijfoefening: schrijf vooruit

Veel schrijvers blikken terug. Ze graven in het verleden. Spitten in het leven van moeder, vader, opa, oma, tante of ondeugende oom. Ze gaan bijna ten onder in archieven en lange tenen binnen de familie en ze zijn intensief met hun onderwerp bezig dat ze eigenlijk een generatie terug leven. Niks mis mee.
Maar het kan ook anders. Je kunt je ook vooruit schrijven. In de nabije toekomst. Michel Houellebecq laat veel van verhalen zich afspelen over een paar jaar. Hij vergroot tendensen van het nu uit en laat zijn verhaal spelen in de onbenoemd nabije toekomst. Zo voorspelde hij in Serotonine de opkomst van de gele hesjes-beweging. In deze schrijfoefening gaan we daarmee oefenen.


Oefening 1

Kies een kleine maatschappelijke ontwikkeling in het heden. Je kunt natuurlijk een verhaal laten draaien om Black Lives Matter of corona. Maar kies voor deze oefening iets kleins als uitgangspunt. Een op het oog beperkte verandering van ons leven. Schrijf een aantal kandidaten op en noteer begrippen die je direct te binnen schieten. Kies de kandidaat waarbij je spontaan het meeste aantal termen hebt opgeschreven.

Oefening 2

Diep die kandidaat uit. Wat betekent het als die trend zich doorzet. Vergroot het uit. Wat voor consequenties heeft dat op onze manier van leven? Wat zal nooit meer hetzelfde zijn? Wat betekent het voor het leven van alledag? Bedenk vervolgens een personage dat in het hart van die ontwikkeling staat. Kies iemand die er middenin zit.

Oefening 3

Schrijf nu een fragment dat zich afspeelt precies een jaar na nu. Wat is er veranderd? Wat doet je hoofdpersonage? Wat is in zijn of haar leven niet meer hetzelfde als in 2020?

Doe je mee? Laat het fragment van oefening 3 hieronder achter.