Afbeelding

Schrijfoefening: mix & match

Pixabay.com

Schrijfoefening: mix & match

Er wordt weleens gezegd dat schrijven combineren is. Iedere schrijver neemt stukjes en beetjes van andere verhalen (en van films, kunst, zijn leven) en plakt ze op een unieke manier bij elkaar. Zo gaan we te werk in deze schrijfopdrachten.


Opdracht 1

Schrijf een lange lijst van fictie-gerelateerde dingen waar jij van geniet: je favoriete boeken, films, series, genres, settings, personages, thema's, plotwendingen, schrijfstijlen, archetypes, et cetera. Maak hieruit een lijstje van bijzondere combinaties die je zou willen lezen of schrijven. 'Assepoester meets Frankenstein', Max Havelaar als basisschoolleraar in de jaren 2000, of een psychologische roman over weerwolven: alles mag!

Kies nu één combinatie uit dit lijstje en verwerk het tot een verhaal.

Opdracht 2

Vind twee beelden die jou aanspreken en niet al te veel op elkaar lijken. Denk aan schilderijen, foto’s, het uitzicht vanuit je raam.

Combineer deze beelden dan tot één scène of omgevingsbeschrijving van 200-500 woorden.

Opdracht 3

Schrijf of vind twee korte teksten die sterk van elkaar verschillen. Dit mogen verhalen of verhaalfragmenten zijn, maar dat hoeft niet: een gedicht, een speech, een koekjesrecept en een tekst uit een toeristenfolder zijn allemaal welkom. Combineer deze twee teksten dan tot één fictieverhaal.