Afbeelding

Typemachine met rood en zwart lint

Pexels

Creatief schrijven

Wil jij creatief schrijven? De vraag is dan: waar moet je beginnen? De redactie van Schrijven Magazine, hét schrijftijdschrift van Nederland en Vlaanderen, zette de 10 stappen voor je op een rij. Je komt erachter wat creatief schrijven precies is, hoe je beter leert schrijven en waar je op moet letten.

Stap 1: Leer wat creatief schrijven is

Creatief schrijven is iets totaal anders dan een nieuwsbericht of een mail schrijven. Je draagt een gevoel over aan de lezer in de vorm van een verhaal of een roman, maar ook thrillers, songteksten en gedichten roepen gevoelens op. Bij elk verhaal en bij elk genre zal dat gevoel weer net wat anders zijn, maar jij als schrijver zorgt dat het gevoel erin zit. Al deze vormen van schrijven vallen onder creatief schrijven. 

Lees ook: Creatief schrijven, hoe leer je dat?

Stap 2: Probeer verschillende genres

Veel genres vallen dus onder creatief schrijven. Misschien heb je al een voorkeur voor een genre. Met een kortverhaal kan je meer ideeën op papier zetten in een kortere tijd. Wil je schrijven over magie en draken? Dan kan je fantasy schrijven. Of ben je gek op de Sherlock Holmes-boeken en wil je een razend spannende detective schrijven? Het kan allemaal. Toch is het handig om af en toe buiten je comfortzone te treden. Met elk genre leer je nieuwe technieken. Met een kort verhaal leer je bondig schrijven met scherpe details; door fantasy leer je krachtige beschrijvingen; met een detective focus je op de spanningsopbouw

Stap 3: Doe schrijfoefeningen

Je bent niet de eerste die begint met creatief schrijven. Velen bekende schrijvers gingen je voor en dat resulteert in een berg aan schrijfoefeningen. Doe eens mee met onze wekelijkse schrijfopdracht en je krijgt feedback van een schrijfcoach. 

Afbeelding

Creatief schrijven - probeer verschillende genres

Stap 4: Oefen met freewriting

Freewriting: je gaat zitten en schrijft! De bedoeling is om er niet te lang over na te denken en je handen over het toetenbord te laten vliegen. Ga vooral ook niet terug om spelfouten te verbeteren of na te denken over een ander woord. Door je verstand uit te zetten, komt je creativiteit op gang. Je zal op een hele nieuwe invalshoek komen tijdens het creatief schrijven. 

Stap 5: Verdiep je in schrijftechnieken

Wanneer je beter wilt worden in creatief schrijven, dan is het handig om je te verdiepen in de verschillende technieken. Lees over beschrijvingen, personages, zinsbouw en probeer de technieken eens uit. Door ze veel te oefenen, zul je alleen maar beter worden in het schrijven van verhalen!

Stap 6: Analyseer een boek of verhaal

Is Stephen King jouw grote voorbeeld? Of ben je gek op de schrijfstijl van Renate Dorrestein? Lees dan hun boeken eens op een andere manier. Ga terug naar je favorieten en analyseer ze. Wat maakt ze zo goed? Het kan de schrijfstijl zijn, het spannende plot, de mooie beschrijvingen of de boodschap. Analyseer dit, onderstreep krachtige zinnen en maak notities. Welke conclusie trek je? Gebruik je bevindingen ook in je eigen verhaal. 

Stap 7: Schrijf vooral enorm veel

Je hebt pas iets onder de knie als je er 10.000 uur aan besteed hebt, meent men. Je eerste verhaal of boek zal dus niet perfect zijn, maar dat is niet erg! Maak die schrijfkilometers, blijf lezen en je verdiepen in het schrijversvak. Je zal merken dat je beter wordt bij elk verhaal of boek dat je schrijft. 

Lees ook: De onverwachte voordelen van creatief schrijven

Afbeelding

Creatief schrijven - vraag feedback

Stap 8: Vraag feedback

Dit is een stap die veel beginnende schrijvers lastig vinden: feedback vragen. Toch is het een belangrijk leerproces. Zoek wel iemand die kritisch kan zijn, want je hebt niets aan iemand die zegt: ‘leuk verhaal’. Vraag dus om specifieke feedback. Wat vind je van de opbouw, de schrijfstijl, het plot en de personages? Waar snapte je het verhaal niet? Zag je de plottwist aankomen? Als jouw feedbackbuddy zelf een schrijver is, krijg je natuurlijk de beste feedback. Maar een doorgewinterde boekenfanaat zal je ook veel tips kunnen geven. 

Stap 9: Volg een cursus

Wat nou als je veel hebt geschreven en niet meer verder komt? Dan kan het volgen van een cursus je weer op weg helpen. Er zijn gelukkig enorm veel schrijfcursussen om uit te kiezen. De professional geeft je nieuwe tips en ideeën om de laatste grote stap te zetten.

Stap 10: Geniet van je schrijfavontuur

Bovenal: geniet ervan! Het is toch heerlijk om creatief bezig te zijn? Zelfs al heb je een doel voor ogen (je boek uitgeven bijvoorbeeld), vergeet niet om te genieten van je schrijfavontuur.  

Zo heb je alle stappen van het schrijven van een creatief verhaal doorlopen én ben je (waarschijnlijk) een betere schrijver geworden. De volgende stap? Meer verhalen schrijven natuurlijk! Door het hele proces nog eens te doorlopen leer je nog meer over je eigen schrijfroutine. Meer schrijftips? Je vindt ze hieronder!

Wekelijkse schrijfopdracht: de eerste keer
Wekelijkse schrijfopdracht: Anders nieuw jaar
Wekelijkse schrijfopdracht: omtoveren
Wekelijkse schrijfopdracht: Duinen
Wekelijkse schrijfopdracht: spookverhalen met kerst
Wekelijkse schrijfopdracht: het mooie van geven
Wekelijkse schrijfopdracht: 3 woorden
Wekelijkse schrijfopdracht: Over de brug
Wekelijkse schrijfopdracht: Emotionele achtbaan
Wekelijkse schrijfopdracht: Herfst
Wekelijkse schrijfopdracht: Zandloper
Wekelijkse schrijfopdracht: Montmartre
Wekelijkse schrijfopdracht: Vallen
Wekelijkse schrijfopdracht: Introspectie 
Wekelijkse schrijfopdracht: Alternatief vervoermiddel
Wekelijkse schrijfopdracht: Tegen de regels
Wekelijkse schrijfopdracht: Een vederlicht gedicht
Wekelijkse schrijfopdracht: Werkwoorden
Wekelijkse schrijfopdracht: Setting
Wekelijkse schrijfopdracht: Nog even blijven plakken
Wekelijkse schrijfopdracht: Van Reykjavik tot Brugge
Quick Build: bouw binnen 20 minuten een personage
Wekelijkse schrijfopdracht: Verward
Wekelijkse schrijfopdracht: Gezocht: rijmwoord