Start » Nieuws » De 6 belangrijkste schrijflessen van Renate Dorrestein

De 6 belangrijkste schrijflessen van Renate Dorrestein

22 Mei 2018

Renate Dorrestein Op 4 mei 2018 overleed schrijfster Renate Dorresteijn op 64-jarige leeftijd in haar woning in Aerdenhout. De schrijfster had een duidelijke visie op het schrijverschap: ze zag schrijven als een ambacht, iets wat je moet leren door het te bestuderen en veel te oefenen. Ze deelde gul de lessen die ze zelf leerde, bijvoorbeeld in haar boek Het geheim van de schrijver. We zetten de belangrijkste schrijflessen van Renate Dorrestein voor je op een rijtje.

Les 1: zonder streven geen verhaal

Personages moeten een doel hebben dat ze willen bereiken. Dat doel bereiken ze niet zonder slag of stoot. Een verhaal kan niet zonder een strevend personage én obstakels die overwonnen moeten worden. Dit kunnen obstakels in de buitenwereld zijn of innerlijke obstakels, waar bij het personage zichzelf moet overwinnen.

Les 2: schrijf een precies portret

Hoe specifieker je personage, hoe beter. Wat onderscheidt je personage? Is je personage herkenbaar, kunnen mensen zich met hem of haar identificeren en daardoor meeleven? Het kan helpen om vooraf allerlei kenmerken van je personage in kaart te brengen.

Les 3: schrijf zorgvuldig

Schrijven is een ambacht en vergt oefening. Pas technieken zorgvuldig toe. Wees consistent in je perspectiefkeuze. Blijf bij het perspectief dat je voor een fragment hebt gekozen, wisselingen kunnen al snel voor verwarring zorgen.

Les 4: schrijf lichtvoetig over ernstige zaken

Ook als je onderwerp bloedserieus is, kun je er lichtvoetig over schrijven. Dit leerde de schrijfster van haar grote voorbeeld, de Amerikaanse schrijver Kurt Vonnegut. Hij schreef met Slaughterhouse 5 een roman met een inktzwarte boodschap, maar toch volgens Dorrestein een ‘gênant grappig boek’. Juist door absurditeit en overdrijving toe te passen kun je als schrijver de ellende van het bestaan invoelbaar maken. Dit schreef ze in een atikel over haar eigen literaire held Kurt Vonnegut.

De rest van haar schrijftips lees je in de eerste editie van Schrijven Magazine Plus, dat je ter kennismaking gratis kunt lezen.

Verder lezen.

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Renate Dorrestein: ‘Wie niet leest zal nooit, nooit leren schrijven’
- Renate Dorrestein vertelt over De Blokkade
- 4 schrijftips van Renate Dorrestein
- Renate Dorrestein viert 30-jarig schrijfjubileum
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- Beter leren schrijven? Volg een schrijfcursus bij de Schrijven Online Academie


Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • Carry Slee onthult haar schrijfgeheimen
  • Waarom je niet moet wachten met je debuut
  • Schrijftips van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama)
  • Wat verdient een schrijver aan een boek? (En hoe eerlijk is dat)
  • 9 (te) gekke manieren om inspiratie op te doen
  • Ontdek waarom je van je leven een schrijf-mijnenveld moet maken. 
  • Interview met Simone van der Vlugt
  • Tips door Bregje Hofstede en Saskia de Coster, ze schreven allebei boeken die uitblonken in originaliteit en kwaliteit. Hoe deden ze dat? 
  • We spraken Sabine van den Berg over haar carrière, prozawerk, de liefde voor het schrijven van gedichten en over studenten zonder talent
  • Uitblinken in Spoken Word en/of Performance Poetry?

Als je je aanmeldt vóór maandag 27 mei 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN