Afbeelding

Beeld M Doomernik

De 6 belangrijkste schrijflessen van Renate Dorrestein

Op 4 mei 2018 overleed schrijfster Renate Dorresteijn op 64-jarige leeftijd in haar woning in Aerdenhout. De schrijfster had een duidelijke visie op het schrijverschap: ze zag schrijven als een ambacht, iets wat je moet leren door het te bestuderen en veel te oefenen. Ze deelde gul de lessen die ze zelf leerde, bijvoorbeeld in haar boek Het geheim van de schrijver. We zetten de belangrijkste schrijflessen van Renate Dorrestein voor je op een rijtje.

Les 1: zonder streven geen verhaal

Personages moeten een doel hebben dat ze willen bereiken. Dat doel bereiken ze niet zonder slag of stoot. Een verhaal kan niet zonder een strevend personage én obstakels die overwonnen moeten worden. Dit kunnen obstakels in de buitenwereld zijn of innerlijke obstakels, waar bij het personage zichzelf moet overwinnen.

Les 2: schrijf een precies portret

Hoe specifieker je personage, hoe beter. Wat onderscheidt je personage? Is je personage herkenbaar, kunnen mensen zich met hem of haar identificeren en daardoor meeleven? Het kan helpen om vooraf allerlei kenmerken van je personage in kaart te brengen.

Les 3: schrijf zorgvuldig

Schrijven is een ambacht en vergt oefening. Pas technieken zorgvuldig toe. Wees consistent in je perspectiefkeuze. Blijf bij het perspectief dat je voor een fragment hebt gekozen, wisselingen kunnen al snel voor verwarring zorgen.

Les 4: schrijf lichtvoetig over ernstige zaken

Ook als je onderwerp bloedserieus is, kun je er lichtvoetig over schrijven. Dit leerde de schrijfster van haar grote voorbeeld, de Amerikaanse schrijver Kurt Vonnegut. Hij schreef met Slaughterhouse 5 een roman met een inktzwarte boodschap, maar toch volgens Dorrestein een ‘gênant grappig boek’. Juist door absurditeit en overdrijving toe te passen kun je als schrijver de ellende van het bestaan invoelbaar maken. Dit schreef ze in een atikel over haar eigen literaire held Kurt Vonnegut.

De rest van haar schrijftips lees je in de eerste editie van Schrijven Magazine Plus, dat je ter kennismaking gratis kunt lezen.

Verder lezen.