Start » Nieuws » De gereedschapskist van de schrijver: setting

De gereedschapskist van de schrijver: setting

19 Februari 2017

De setting (ofwel omgeving) van je verhaal is als het decor van toneelstuk: op de achtergrond, maar wel sfeerbepalend. Hoe ga je om met de setting en hoe zorg je ervoor dat deze een levendige rol krijgt in je verhaal?

Levendige beschrijvingen

De setting is de plek in het universum waar je verhaal zich afspeelt: waar, wanneer, binnen welk tijdsbestek? Maar setting is veel meer dan een landschapsbeschrijving met zoveel mogelijk bijvoeglijke naamwoorden, de setting kan heel veel meer vertellen dan hoe de omgeving eruitziet. Hoe is de sfeer? Welke invloeden bewerken je hoofdpersoon? Wat heeft de omgeving te maken met het achtergrondverhaal van je personage? Een goede tip is om bij het beschrijven van een setting meer zintuigen te gebruiken dan alleen de ogen. Lees hier hoe je een levendige beschrijving van de setting maakt.

Setting in korte verhalen

In een kort verhaal speelt de setting vaak een andere rol dan in een roman. Er is minder ruimte om uitgebreid in te gaan op de omgeving, omdat het korte verhaal natuurlijk vooral gaat om het plot. Hier lees je meer over de setting in een kort verhaal.

Fantasy en sciencefiction

Bij het schrijven van een fantasy- of sciencefictionverhaal is setting van groot belang. Je lezer moet zich in een compleet nieuwe en vreemde wereld gaan inleven en daarvoor is het cruciaal om deze wereld zo goed mogelijk te beschrijven. Je lezer moet niet alleen zien hoe de wereld eruitziet, maar ook hoe het voelt om in deze wereld te zijn. In dit tipartikel geven we je advies over settingen in een fantasyverhaal. Meer hierover lees je ook in het boek Hoe schrijf je fantasy en science fiction? van Martijn Lindeboom en Debbie van der Zande.

Oefeningen

Wil je oefenen met het beschrijven van settingen? Bij onze schrijfoefeningen staat een leuke opdracht om landschapsgedichten te schrijven.

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- De gereedschapskist van de schrijver: personages
- De gereedschapskist van de schrijver: dialoog
- De gereedschapskist van de schrijver: conflict
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!


Lees Schrijven Magazine
  • Stephen King: schrijfadviezen van de thrillerkoning
  • Wanneer ben je klaar voor een uitgeverij?
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • Wat kun je doen tegen een schrijfdip?
  • Hoe voorkom je langdradige dialogen?

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór maandag 23 september 16:00 u. een abonnement!

Introductiekorting!
Lees Schrijven Magazine

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór maandag 16:00 u.!

Speciale aanbieding!