Afbeelding

Donkere straat

Pexels

Thriller schrijven

Wil jij een thriller schrijven? Een verhaal waarin de spanning om te snijden is? De redactie van Schrijven Magazine, hét schrijftijdschrift van Nederland en Vlaanderen, zette haar 5 allerbeste tips voor je op een rij. Ontdek welke elementen een goede thriller maken, welke niet, hoe je het herschrijven aanpakt & nog veel meer! 

Thriller schrijven – tip 1: Lezen!

Veel schrijftechnieken leer je door te lezen. Wat is de spanningsboog van een verhaal? Welke invloed heeft het perspectief? Welke blinde vlekken heeft de hoofdpersoon, waardoor de schrijver kan spelen met het verhaal om de spanning hoog te houden? Wanneer werkt de plottwist en wanneer voelt het als een te simpele oplossing? Lees, en wees kritisch.

Thriller schrijven – tip 2: Werk van achter naar voren

Hoewel dit niet voor elke schrijver werkt, kan het prettig zijn om beginnen met het einde. Wie heeft de misdaad gepleegd, waarom en hoe? Vanuit daar kan je terugwerken met clues die je aan de lezer meegeeft.

Thriller schrijven – tip 3: Maak een rookgordijn

Je wil niet dat de lezer meteen raadt wie het gedaan heeft, dan is de lol er snel vanaf. Er moeten tot het einde genoeg vragen blijven rondzingen om het verhaal spannend te houden. Hier kan je voor zorgen door te werken met rookgordijnen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van een red herring, door perspectieven te wisselen of door bijzaken toe te voegen die wel of niet belangrijk blijven. Let wel: maak het niet te gek, anders wordt het onrealistisch.

Thriller schrijven – tip 4: Besteed veel aandacht aan de personages

Personages hebben doelen, verlangens en slechte karaktertrekken. Maak daar gebruik van in het plot. Het is veel interessanter om te lezen over een intern conflict (een moord is gepleegd uit passie), dan een extern conflict (het slachtoffer was toevallig op het verkeerde moment op de verkeerde plaats).

Thriller schrijven – tip 5: Wees niet te snel tevreden

De opbouw is, zoals bij tip 3 te zien is, enorm belangrijk. Kan je het verhaal nog spannender maken door flashbacks toe te voegen, of kijk je juist vooruit door middel van foreshadowing? Of wordt het juist heel spannend als je scènes toevoegt vanuit het perspectief van de moordenaar? Wees niet bang om de opbouw om te gooien.

Lees hieronder nog meer tips voor het schrijven van een thriller!