Afbeelding
Annemiek Mommers, CC BY-SA 4.0
Annemiek Mommers, CC BY-SA 4.0
Thrillerschrijfster Anya Niewierra staat nu met 5 boeken op de bestsellerlijst, meldt de Volkskrant. Dit is ongekend in Nederland. Haar nieuwste boek, De nomade (2024), staat op nummer 5 in de lijst. Nét onder haar bestseller uit 2021, De camino, die de 4e plek inneemt. Hoe doet ze dit toch?
De Nederlandse schrijfster is tot nu toe de eerste in ons land die met 5 boeken in de Bestseller 60-lijst staat. Daarmee schrijft ze geschiedenis. Haar debuut, Vrij uitzicht (2013), belandde door het succes van haar andere boeken, ook op de lijst. Niewierra bewijst dat, ook al wordt er soms neergekeken op het genre, er toch grote successen te behalen zijn met thrillers.
Volgens recensies van lezers voelen de boeken van Niewierra als een mix tussen een thriller en een roman. Dit zorgt ervoor dat het boek aantrekkelijk is voor mensen die anders geen thrillers zouden lezen. Ook de slimme plottwists zorgen ervoor dat mensen iedere keer weer in de boeken van Niewierra worden gezogen. De spanning wordt het hele boek lang vastgehouden door de manier van schrijven. Natuurlijk heeft het succes van één boek ook mensen aangezet tot het lezen van haar andere boeken.
Ook het feit dat thrillers erg populair zijn in Nederland, heeft geholpen bij het succes van het boek. Bijna de helft van de Nederlanders las in 2020 spannende boeken, volgens een artikel van Bazarow. Mensen lezen thrillers graag omdat dit genre helpt met het ontsnappen aan de sleur van het dagelijks leven. Ook de spanningsboog in thrillers zorgen ervoor dat mensen de boeken lastig weg kunnen leggen, iets waar Niewierra goed gebruik van maakt.
Voor haar boeken laat ze zich graag inspireren door de wereld om haar heen. De nomade is geïnspireerd door de vliegtuigkaping in Belarus, vertelt ze in een interview met de Volkskrant: "Het luchtruim is iets heiligs. Maar nu werd een vliegtuig aan de grond gezet om een appeltje met iemand te schillen. Toen ik het hoorde, wist ik meteen: mijn volgende boek gaat hierover."
Ook verwerkt ze onderdelen uit haar eigen leven in haar boeken. Zo is De nomade ook gebaseerd op haar zwaar dementerende moeder, die verhalen begon te vertellen over de oorlog. Niewierra vertelt dat ze deze verhalen nog nooit had gehoord: “De verhalen lijken waar, maar je twijfelt ook steeds, het is ongrijpbaar. Dat gevoel heb ik willen beschrijven in De nomade.”
Voordat Niewierra begon met schrijven aan De nomade, heeft ze ruim een jaar vooronderzoek gedaan. “Ik heb veel gelezen over het gebied, podcasts geluisterd en mensen gesproken.” Ze dompelt zich compleet onder en “op een gegeven moment vormt zich een verhaal.”
Niewierra vertelt dat ze eerst het plot voor haar nieuwe boek uitwerkt. Vervolgens bespreekt ze dit met haar uitgever, en begint ze de hoofdstukken in te delen. Ze werkt nauw samen met haar uitgever: “Ik spar in een zo’n vroeg mogelijk stadium met mijn uitgever. Dat geeft me tijd, en ik kan meteen door. Zij hebben de uitgeefexpertise en deskundigheid.”
Bron: De Volkskrant, Bazarow
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.