6 redenen waarom je thrillers zou moeten lezen

Toen ik aan mijn debuutthriller De Zaak Roosen begon, had ik geen idee hoeveel impact het schrijven – en lezen – van een thriller op me zou hebben. Wat begon als een spannend verhaal op papier, werd al snel een diepere ontdekkingstocht. Ik merkte hoe de spanning me scherp hield, hoe ik steeds dieper in de psychologie van mijn personages dook en hoe de adrenaline van een goed opgebouwde scène een bijna verslavende werking had. Maar wat me misschien nog wel het meest fascineerde, was hoe lezen en schrijven van thrillers niet alleen spannend is, maar ook mentaal stimulerend en zelfs ontspannend kan werken.

Thrillers bieden veel meer dan alleen een paar uur meeslepende spanning. Ze prikkelen je brein, laten je ontsnappen uit de dagelijkse sleur en zetten je aan het denken. In dit artikel deel ik zes redenen waarom je thrillers zou moeten lezen – redenen die ik ontdekte tijdens het schrijven van mijn eerste boek.

1. Mentale stimulatie

Thrillers dagen je brein uit om mee te denken met de plot. Je probeert aanwijzingen te ontrafelen, verbanden te leggen en het einde te voorspellen. Dit houdt je geest scherp en kan zelfs je probleemoplossend vermogen verbeteren.

2. Stressreductie

Ondanks de spanning in een thriller, kan lezen ontspannend werken. Het helpt je even te ontsnappen aan je eigen zorgen en volledig op te gaan in een andere wereld.

3. Emotionele betrokkenheid

Thrillers roepen sterke emoties op: spanning, opluchting, soms zelfs angst. Dit kan catharsis bieden, waarbij je emotionele spanning loslaat. Je ervaart adrenaline, maar op een veilige manier.

4. Verbeterde focus

Het volgen van een complex plot vol twists en turns vraagt concentratie. Regelmatig lezen kan je vermogen om gefocust te blijven in andere aspecten van je leven versterken.

5. Sociale connecties

Thrillers zijn vaak geweldige gespreksonderwerpen. Ze bieden kansen om met anderen te praten over boeken, films of series die je hebt gelezen of gezien, en dit kan je sociale banden versterken.

6. Creativiteit en verbeelding

Thrillers zijn visueel en intens, waardoor je verbeeldingskracht wordt aangesproken. Dit kan ook je creativiteit prikkelen, bijvoorbeeld in hoe je problemen in het echte leven benadert.

Kortom: Een thriller lezen is niet alleen spannend en leuk, maar ook goed voor je geestelijke gezondheid. Het is een perfecte balans tussen ontspanning en mentale uitdaging!

Over de auteur

Frank Cooler is schrijver van thrillers. Hij debuteerde met De Zaak Roosen.
 

Comments

Daarnaast schijnt het het zo te zijn dat er vooral in de VS naar 'echte' literatuur geen vraag meer is. Schrijvers, zoals de door mij zeer gewaardeerde James Lee Burke, maar ook bijvoorbeeld Martin Cruz Smith, hebben daarom hun toevlucht gezocht in het genre. Maatschappijkritiek, morele dilemma's, etc. plaatsen ze in dit genre.