Afbeelding
Covers van Karen Rose
Covers van Karen Rose
Het bedenken van personages is voor thrillerschrijfster Karen Rose een manier om het lege-scherm-syndroom te voorkomen. Je kent het vast bij elk nieuw schrijfproject, wanneer de cursor maar blijft blinken op het witte beeldscherm. Dan kan je beter maar je personages uitwerken, vertelt Rose aan Writers Digest.
De thrillerschrijfster begint met drie woorden op haar beeldscherm: ‘held’, ‘heldin’ en ‘antagonist’, wat passend is bij de boeken die ze schrijft. Daaronder volgen de vragen, waarna ze in bullet points antwoorden verzamelt. Dit zijn de vragen:
Voor Rose zijn de bullet points hierbij een simpele basis, waarbij ze niet te lang stilstaat bij hoe de personages eruitzien. “In mijn ervaring maak het niet uit hoe ik een personage beschrijf, de lezer zal toch wel een eigen mentale verbeelding maken, dus ik maak me niet druk over het uiterlijk.” Behalve wanneer dit echt van belang is voor het verloop van het verhaal natuurlijk!
Waar ze zijn opgegroeid kan van groot belang zijn voor het verhaal. Rose geeft als voorbeeld haar Sacramento-serie, waarbij de heldin Daisy off the grid is opgegroeid omdat haar vader bang was dat de kinderen gekidnapt zouden worden. Rose: “Deze isolatie had een grote impact op haar persoonlijkheid en de relatie met haar vader. Het resulteerde in drankproblemen als twintiger, en ze is in het boek herstellende van alcoholisme en heeft angstaanvallen.”
Het werk van het personage is vaak waardoor ze andere personages en de antagonist ontmoeten, wat het belangrijk maakt. Maar dat hoeft niet. “In Quarter to Midnight, het eerste boek in de New Orleans-serie, is de held Gabe een prijswinnende chefkok,” vertelt Rose. “Hij had eigenlijk elke andere baan kunnen hebben. Maar ik had nog nooit over een kok geschreven en New Orleans staat bekend om het lokale eten.”
Met deze bullet points schets je de wereld van het personage. Hebben ze een hechte familie en veel vrienden, of zijn ze alleen? Hebben de andere personages ook een verhaal? “Soms verrast een personage me. Ze zeggen: “Ik ben geweldig Karen! Geef me mijn eigen verhaal!”
Zo kan je zomaar eens een tweede verhaallijn of zelfs een tweede boek te pakken hebben.
Deze belangrijke momenten kunnen van alles zijn. Van het verlies van een beste vriend of levenspartner tot een trauma. Rose: “Elk personage heeft iets wat ze verloren zijn, en waar ze overheen willen komen of het willen herwinnen.” De schrijfster ziet dit als de belangrijkste vraag om te beantwoorden.
Deze vraag is alleen voor de antagonist van het verhaal. “De motivatie van de antagonist is het belangrijkste detail in mijn thrillers,” vertelt de schrijfster. “Het moet sterk, slim en geloofwaardig genoeg zijn om gedurende het hele boek overeind te blijven. De antagonist moet immers de held/heldin één stap voor blijven tot het einde.” Rose spendeert veel tijd aan dit punt, hoewel de motivatie soms niet vanaf het begin 100% duidelijk is. Dat komt dan later, tijdens het schrijven.
Als je deze vragen hebt beantwoord, heb je genoeg om aan je verhaal te beginnen!
Bron: Writers Digest
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!