Wat is het verschil tussen een intern- en extern conflict?

In de literatuur kennen we twee soorten conflicten: een intern conflict en een extern conflict. Wat is het verschil en hoe schrijf je beide?


Wat is een intern conflict?

Bij interne conflicten gaat het vaak om gevoelens: angst, schuldgevoel, twijfel, onzekerheid, dat soort dingen. Iets waar de hoofdpersoon mee te maken krijgt en wat hem triggert om de dingen te doen die hij doet in het verhaal. Zo’n intern conflict geeft veel ruimte om je personage te laten groeien in de loop van je verhaal. Worstelt hij met onzekerheid over zijn eigen schrijfkunsten, terwijl hij dolgraag zijn boek wil uitgeven? Dan kan hij in dit interne conflict met zichzelf groeien, stappen zetten, vallen en weer opstaan. En hopelijk bereikt hij aan het einde zijn doel. 

Tips voor het beschrijven van een intern conflict

•    Zorg dus voor een sterk dilemma, een waarvan het logisch is dat het personage hiermee worstelt. 
•    Laat je personage handelen. Een personage dat niets doet, maar verlamd is van angst, dat is een saai personage om over te lezen. Laat je personage het heft in eigen hand nemen, met de nodige twijfels en worstelingen natuurlijk. 
•    Zorg voor consequenties. Deze handelingen brengen natuurlijk consequenties met zich mee, maar niet handelen ook. Zo heeft het intern conflict invloed op het leven van je personage. 

Wat is een extern conflict? 

Een extern conflict kan van alles zijn, iets vanuit de buitenwereld dat je personage uit balans brengt. Een oude bekende tegen het lijf lopen, het overlijden van een familielid, een lastige relatie, een ontvoering: alle externe opschuddingen die zorgen dat je verhaal zich ontwikkelt.

Tips voor het beschrijven van een extern conflict

•    Doorbreek de normale gang van zaken. Een extern conflict moet het normale leven op een manier op z’n kop zetten, anders is het geen conflict. Als een personage gepest wordt, maar zich hier niets van aan trekt, dan heb je geen conflict. Wanneer hij of zij dan gaat proberen populair te worden om het pesten te stoppen, dan heb je een conflict. 
•    Zorg ook bij een extern conflict voor consequenties.
•    Combineer een extern conflict met een intern conflict. Op die manier drijft het conflict je verhaal. In het voorbeeld van het personage dat populair wil worden om het pesten te stoppen (extern conflict): misschien heeft hij of zij een erg laag zelfbeeld (intern conflict).

Vooral door de combinatie van een intern- en extern conflict creëer je een mooie spanningsboog voor je verhaal. Laat beide invloed uitoefenen op elkaar en je hebt deze schrijftechniek zo onder de knie. 


Afbeelding

Covers

Boek schrijven? Lees Schrijven Magazine!

✅ Schrijven Magazine helpt je bij elke stap op weg naar jouw eigen boek.
✅ Je ontdekt wat de schrijfmethode is die het beste bij je past.
✅ We laten zien welke schrijftechnieken je boek vooruit helpen,,
✅ Je krijgt heel veel tips & trucs van schrijvers en redacteuren. 
✅ We vertellen je alles wat je moet weten over uitgevers en literair agenten.
✅ Onze redactie bestaat uit ervaren schrijvers, schrijfdocenten en redacteuren die niets liever willen dan jou helpen een betere  schrijver te worden!

JA GRAAG   GEEF CADEAU


Techniek