Afbeelding

Foto: Vera Arsic via Pexels
Foto: Vera Arsic via Pexels
In de literatuur kennen we twee soorten conflicten: een intern conflict en een extern conflict. Wat is het verschil en hoe schrijf je beide?
Bij interne conflicten gaat het vaak om gevoelens: angst, schuldgevoel, twijfel, onzekerheid, dat soort dingen. Iets waar de hoofdpersoon mee te maken krijgt en wat hem triggert om de dingen te doen die hij doet in het verhaal. Zo’n intern conflict geeft veel ruimte om je personage te laten groeien in de loop van je verhaal. Worstelt hij met onzekerheid over zijn eigen schrijfkunsten, terwijl hij dolgraag zijn boek wil uitgeven? Dan kan hij in dit interne conflict met zichzelf groeien, stappen zetten, vallen en weer opstaan. En hopelijk bereikt hij aan het einde zijn doel.
• Zorg dus voor een sterk dilemma, een waarvan het logisch is dat het personage hiermee worstelt.
• Laat je personage handelen. Een personage dat niets doet, maar verlamd is van angst, dat is een saai personage om over te lezen. Laat je personage het heft in eigen hand nemen, met de nodige twijfels en worstelingen natuurlijk.
• Zorg voor consequenties. Deze handelingen brengen natuurlijk consequenties met zich mee, maar niet handelen ook. Zo heeft het intern conflict invloed op het leven van je personage.
Een extern conflict kan van alles zijn, iets vanuit de buitenwereld dat je personage uit balans brengt. Een oude bekende tegen het lijf lopen, het overlijden van een familielid, een lastige relatie, een ontvoering: alle externe opschuddingen die zorgen dat je verhaal zich ontwikkelt.
• Doorbreek de normale gang van zaken. Een extern conflict moet het normale leven op een manier op z’n kop zetten, anders is het geen conflict. Als een personage gepest wordt, maar zich hier niets van aan trekt, dan heb je geen conflict. Wanneer hij of zij dan gaat proberen populair te worden om het pesten te stoppen, dan heb je een conflict.
• Zorg ook bij een extern conflict voor consequenties.
• Combineer een extern conflict met een intern conflict. Op die manier drijft het conflict je verhaal. In het voorbeeld van het personage dat populair wil worden om het pesten te stoppen (extern conflict): misschien heeft hij of zij een erg laag zelfbeeld (intern conflict).
Vooral door de combinatie van een intern- en extern conflict creëer je een mooie spanningsboog voor je verhaal. Laat beide invloed uitoefenen op elkaar en je hebt deze schrijftechniek zo onder de knie.
✅ Schrijven Magazine helpt je bij elke stap op weg naar jouw eigen boek.
✅ Je ontdekt wat de schrijfmethode is die het beste bij je past.
✅ We laten zien welke schrijftechnieken je boek vooruit helpen,,
✅ Je krijgt heel veel tips & trucs van schrijvers en redacteuren.
✅ We vertellen je alles wat je moet weten over uitgevers en literair agenten.
✅ Onze redactie bestaat uit ervaren schrijvers, schrijfdocenten en redacteuren die niets liever willen dan jou helpen een betere schrijver te worden!
Kies een schrijfboek bij je abonnement op Schrijven Magazine.
Het komende nummer van Schrijven Magazine niet missen, maar nog geen abonnee? Meld je aan vóór vandaag 23:59 u.
Te lezen in het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan voor vrijdag 24 maart 23:59 u.!
Namelijk je zinsopbouw! Dit nummer niet missen? Meld je aan voor vrijdag 24 maart 23:59 u.!
Dit nummer niet missen? Meld je aan voor vrijdag 24 maart 23:59 u.
Moeten we ons zorgen maken? Meld je aan voor donderdag 26 januari 23.59 u, en je leest het antwoord!
Dit nummer niet missen? Meld je aan voor vrijdag 24 maart 23:59 u.
Niet in Antwerpen! Meld je aan voor vrijdag 24 maart 23:59 u. en ontvang dit nummer.
Dit nummer niet missen? Meld je aan voor vrijdag 24 maart 23:59 u. en ontvang dit nummer.