Afbeelding
Daniëlle Pathuis via canva
Daniëlle Pathuis via canva
Het thrillergenre is vaak een uitdaging voor schrijvers. Pakkende verhaallijnen, rake plottwists en een spanningsboog die het hele boek duurt, zijn onmisbare factoren in een goede thriller. Op een rijtje zijn hier een aantal boeken van succesvolle Nederlandse thrillerauteurs onder de loop genomen. Want je leert nou eenmaal van de beste, toch?
Linda van Rijn, het bekende pseudoniem van Mariëtte Middelbeek, is een van de bestverkopende thrillerauteurs van Nederland. Haar nieuwste boek Ardèche, een echte vakantiethriller, is dan ook gelijk goed ontvangen door haar lezers. Wat dit boek zo goed maakt volgens haar fans, zijn de diep uitgewerkte personages. In het boek leer je onder andere de hoofdpersoon Tessa heel goed kennen, waarbij Van Rijn de personages natuurlijk en realistisch beschrijft. Geleidelijk krijg je steeds meer informatie over de personages. Daardoor is het makkelijker voor de lezer om zich te wanen in de gebeurtenissen van het boek, en mee te leven met de personages.
Naast het leren over sterke personages, kan je ook bij Van Rijn terecht als je twijfelt over de lengte van je thrillerboek. De auteur schrijft meestal boeken rond de 250 pagina’s, maar voor Ardèche dook ze zelfs onder de 200. Zo’n vlot verhaal kan lezers helpen om uit de gevreesde lees dip te komen. Vanaf het begin tot aan het einde wordt de spanning rustig opgebouwd. Dit zorgt ervoor dat de lezer aan het einde van het boek op het puntje van de stoel zit. Soms kan je beter minder schrijven voor spanning, iets wat Van Rijn bewijst in haar boeken.
Suzanne Vermeer is net zoals Linda van Rijn een waar begrip in de Nederlandse boekenwereld. In 2021 kwam het boek Zomeravond uit, en al snel werd het een van de meest gewaardeerde boeken van de schrijver. De kracht van dit boek zit hem in de wisselende perspectieven. De hoofdstukken zijn geschreven vanuit het perspectief van één van de twee hoofdpersonages, maar daarnaast zijn er ook hoofdstukken vanuit het perspectief van een onbekend persoon. Wat is er aan de hand? Dit zorgt ervoor dat de spanning in het verhaal behouden wordt en het een tijd duurt voordat vragen beantwoord worden. In combinatie met een goede mix van mysterie, drama en spanning maakt dat Vermeer een razend spannende thriller neerzet. Perfect om van te leren dus!
Met aardig wat bestsellers en als drievoudig winnaar van de Gouden Strop, is Marion Pauw ook niet weg te denken uit het thriller landschap. Haar boek Tijgerlelie stond dan ook in 2023 zestien weken lang op de bestseller 60. Tijgerlelie is een psychologische thriller, daarom heeft dit boek geen immense spanning. Het boek kruipt eerder onder de huid van de lezer en zorgt voor een onheilspellend gevoel. Door de afwisseling per hoofdstuk tussen het heden en het verleden, wordt er diepgang gecreëerd. De lezer wordt daardoor nieuwsgierig naar de rest van het verhaal.
Pauw weet in dit boek, door het psychologische aspect, in te spelen op het gevoel van de lezer door diep in te gaan op de emoties van de personages. In reviews omschrijven mensen het verhaal als ‘een tikkende tijdbom’. Dit komt doordat het boek zo geschreven is dat de lezer het hele boek lang het gevoel heeft dat de ontknoping dichtbij is. Een goed voorbeeld wanneer je zelf een psychologische thriller wil schrijven.
Esther Verhoef staat bekend om de diepgang en complexiteit van haar personages. Haar verhalen hebben stuk voor stuk een psychologisch aspect en Façade is geen uitzondering op die regel. Net als sommige andere auteurs op deze lijst, wisselt Verhoef de hoofdstukken af van perspectief, waardoor er voor de lezer een fijne ‘flow’ gecreëerd wordt. Haar kracht komt naar voren in de verrassende wendingen in het boek: het is de kunst van de schrijfster om ervoor te zorgen dat de lezer deze wendingen niet aan ziet komen. Verhoef is daar een van de beste in.
De lezer weet in dit boek namelijk meer dan de hoofdpersoon zelf. Dat zorgt voor een ander soort spanning, namelijk, de afwachting tot de hoofdpersoon zelf deze ontdekkingen doet. Een ‘niet weg te leggen’ thriller dus, waarbij je kan leren hoe je plottwists schrijft.
Het is voor een goede reden dat Anya Niewierra met 5 boeken op de bestseller 60 staat. De camino is daar één van. Dit boek heeft een thrilleraspect, maar daarnaast ook een historisch randje, iets wat veel lezers aanspreekt. Met een licht filosofische schrijfstijl en citaten die de lezers twee keer laten nadenken, lukt het Anya Niewierra om zulke successen te boeken.
Er is een goede afwisseling tussen spanning, humor en romantiek in dit boek. Dat gemengd met onverwachte wendingen, zorgt ervoor dat de spanning hoog blijft. Naast het lessen over thriller schrijven, krijg je dus ook mee hoe je geschiedenis en thrillers kan combineren!
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!