Afbeelding
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Lees je graag detectives? Dan zal je regelmatig een ‘red herring’ tegen zijn gekomen in het verhaal. Maar wat is het?
De red herring of rode haring is een schrijftechniek die veel wordt gebruikt in detectives en thrillers. Je bent halverwege het verhaal en alle aanwijzingen lijken te leiden naar Henk als dader. Het bewijs is overduidelijk, er is een motief en de politie zit hem op zijn hielen. De politie krijgt hem te pakken, maar: hij heeft een verklaring én bewijs dat hij niet de dader is. Hij wilde alleen iets anders verbergen. De politie kijkt opnieuw: is Bas dan de dader? De man die ze meteen als onschuldig hadden gelabeld?
In dit voorbeeld is Henk de red herring. Het is een rookgordijn om de spanning te verhogen en de lezer op het verkeerde been te zetten. In een detective heeft de politie het vaak bij het verkeerde eind, maar in een thriller kan de hoofdpersoon over het bewijs heen kijken. Vaak leven ze in hun eigen bubbel, mogen ze de dader of was het bewijs tegen Henk zo overweldigend dat ze niet verder keken dan hun neus lang is.
De term is waarschijnlijk afkomstig uit de jacht: om jachthonden op een dwaalspoor te brengen, zouden gerookte haringen gebruikt worden om ze met geur te misleiden.
Het gebruik van een red herring als afleidingsmanoeuvre kent wel wat valkuilen.
Een red herring is handig, je wilt immers niet dat de detective of hoofdpersoon het mysterie in één keer oplost. Dat is een saai verhaal. Met het gebruik van een paar toevoegingen, kan je de red herring goed gebruiken.
In het komende nummer van Schrijven Magazine duiken we in de wereld van spannend schrijven:
Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Meld je aan vóór vrijdag 27 mei 23:59 u.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!