Afbeelding

Prikbord met foto's en documenten

Pexels

Detective schrijven

Wil je een detective schrijven? Eentje waarin het vinden van de dader centraal staat? De redactie van Schrijven Magazine, hét schrijftijdschrift van Nederland en Vlaanderen, zette haar 5 allerbeste tips voor je op een rij voor als je literaire thrillers wil leren schrijven.

Detective schrijven – tip 1: Leer het verschil tussen thriller en detective

Een thriller en een detective lijken op elkaar: in beide wordt er een misdaad gepleegd en staat spanning centraal. Het grootste verschil zit in de basis. In een detective ligt de nadruk op het politieonderzoek om de dader te vinden. Een thriller is vaak vanuit het perspectief van de betrokkenen, met meer spannende acties dan in een detective.

Detective schrijven – tip 2: Bedenk een interessante detective

Aangezien je detective/politieagent centraal gaat staan, is het van belang om deze persoon zo interessant mogelijk te maken. Geef ze een excentrieke karaktertrek, betrek hun privéleven in het verhaal en laat hun persoonlijkheid een rol spelen bij het oplossen van de misdaad. Lees een aantal detectiveverhalen zoals de Sherlock Holmes-boeken van Arthur Conan Doyle of Agatha Christie’s Poirot.

Detective schrijven – tip 3: Doe research

Behalve als je zelf als detective werkt, zul je research moeten doen. Hoe gaat de politie te werk? Wat is er mogelijk met de huidige technieken? Of wanneer je detective zich afspeelt in een andere setting: wat was er mogelijk in 1920? Of op een klein eiland met een politiemacht van vijf man?

Detective schrijven – tip 4: Werk van achter naar voren

Omdat de misdaad centraal staat, moet de detective het niet te makkelijk oplossen. Handig is daarom om van achter naar voren te werken. Begin bij de misdaad: wie heeft het gedaan, hoe en vooral waarom? Wat doet de persoon om de misdaad te verbergen? Wat zijn complicerende factoren? Wat hebben verschillende personages er mee te maken? Zo werk je helemaal terug tot: hoe treft de detective het plaats delict aan?

Detective schrijven – tip 5: Gebruik de red herring

Maak daarin ook gebruik van de red herring. Dit is een techniek die vaak wordt gebruikt in detectives en thrillers: iets of iemand waarmee de lezer op het verkeerde been wordt gezet. Het slachtoffer ging vreemd met zijn collega, wat als zij hem heeft vermoord? Ze heeft een motief en wil geen alibi geven. Later blijkt toch dat ze een alibi heeft, maar zich ervoor schaamde bijvoorbeeld. Dus een red herring: zij heeft het niet gedaan.

Lees hieronder nog meer tips over detective schrijven!

Waar komt het cliché ‘De butler heeft het gedaan’ vandaan?
5 formules om de detectives van Agatha Christie op te lossen
Hoe gebruik je de ‘red herring’?
5 boeken waarmee je bloedstollende verhalen schrijft
4 types foreshadowing om te gebruiken in jouw verhaal
Schrijfwoordenboek: foreshadowing
Schrijfwoordenboek: Nordic noir
4 manieren om inspiratie voor een misdaadverhaal uit beelden te halen
De gereedschapskist van de schrijver: de kracht van foreshadowing
De gereedschapskist van de schrijver: onthullingen
5 schrijflessen die we kunnen leren van Sherlock Holmes