Afbeelding
Agatha Christie plaque -Torre Abbey.jpg: Violetrigaderivative work: F l a n k e r, CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons
Agatha Christie plaque -Torre Abbey.jpg: Violetrigaderivative work: F l a n k e r, CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons
Wie een boek van Agatha Christie’s hand heeft gelezen of een verfilming van één van haar boeken heeft gezien, weet dat haar detectiveromans moeilijk oplosbare puzzels zijn. Eerder is er een wiskundeformule ontwikkeld die de lezer moet helpen bij het ontrafelen van deze puzzels. Ook een verplichte kost voor wie zelf een detective gaat schrijven.
Als hommage aan Christie kreeg een groep wetenschappers de taak van een Brits televisiestation om een formule te bedenken waarmee de dader van één van Christie’s detectiveromans ontdekt kan worden.
De wetenschappers hebben 27 van de 83 boeken van Christie geanalyseerd en kwamen tot de conclusie dat de setting, de relatie tot het slachtoffer en op welke wijze deze om het leven is gebracht de belangrijkste aanwijzingen zijn om de dader te achterhalen.
De 5 formules zijn:
Of de fans daadwerkelijk blij zijn met zo’n formule is maar de vraag. Volgens Marzia Del Bianco, collectiespecialist van de Toronto Public Library, het speurwerk het leukste deel van het lezen van Christie’s boeken.
Christie wordt niet voor niets geroemd als één van de beste detectiveschrijfsters. In 2013 werd ze door ruim 600 thrillerschrijvers van de Crime Writers Association, verkozen tot de beste misdaadauteur aller tijden. Haar verhalen blijven 40 jaar na haar overlijden nog steeds interessant voor een groot lezerspubliek.
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!