Afbeelding

Beeld Shutterstock

5 formules om de detectives van Agatha Christie op te lossen

Wie een boek van Agatha Christie’s hand heeft gelezen of een verfilming van één van haar boeken heeft gezien, weet dat haar detectiveromans moeilijk oplosbare puzzels zijn. Onlangs is er een wiskundeformule ontwikkeld die de lezer moet helpen bij het ontrafelen van deze puzzels. Ook een verplichte kost voor wie zelf een detective gaat schrijven.

Jubileum Agatha Christie

Als hommage aan Christie, die op 15 september 125 jaar geleden geboren is, kreeg een groep wetenschappers de taak van een Brits televisiestation om een formule te bedenken waarmee  de dader van één van Christie’s detectiveromans ontdekt kan worden.

De 5 formules

De wetenschappers hebben 27 van de 83 boeken van Christie geanalyseerd en kwamen tot de conclusie dat de setting, de relatie tot het slachtoffer en op welke wijze deze om het leven is gebracht de belangrijkste aanwijzingen zijn om de dader te achterhalen.

De 5 formules zijn:

1. Vrouwelijke daders komen terug in verhalen waarin met de auto of per trein wordt gereisd, terwijl mannelijke daders juist terugkomen in verhalen waarin de personages zich per boot of vliegtuig voortbewegen;

2. De daders zijn vaak familie van het slachtoffer. Partners doden uit liefde, familieleden hebben andere motieven;

3. Mannelijke daders wurgen en als het slachtoffer is doodgestoken of gestikt dan is de dader waarschijnlijk een dokter;

4. Als het verhaal zich in een landhuis afspeelt, is er 75% kans op een vrouwelijke dader;

5. De vrouwelijke dader wordt opgespoord dankzij een huiselijk voorwerp, mannelijke daders door informatie of logica.

Beste detectiveschrijfsters

Of de fans daadwerkelijk blij zijn met zo’n formule is maar de vraag. Volgens Marzia Del Bianco, collectiespecialist van de Toronto Public Library, het speurwerk het leukste deel van het lezen van Christie’s boeken.

Christie wordt niet voor niets geroemd als één van de beste detectiveschrijfsters. In 2013 werd ze door ruim 600 thrillerschrijvers van de Crime Writers Association, verkozen tot de beste misdaadauteur aller tijden. Haar verhalen blijven 40 jaar na haar overlijden nog steeds interessant voor een groot lezerspubliek.

Bron

http://www.nrc.nl/boeken/2015/08/14/de-puzzeldetectives-van-agatha-christie-oplossen-volg-deze-5-formules/#

Uitgeven

Techniek