Afbeelding
Bron Pixabay
Bron Pixabay
Sherlock Holmes verscheen voor het eerst in 1887 en is inmiddels het meest gespeelde filmpersonage uit de geschiedenis. Wat kunnen we van dit excentrieke personage leren en toepassen op het schrijversvak?
Sherlock Holmes heeft een haarscherp observatievermogen. Dit is nuttig als je detective bent, maar ook absoluut als je schrijver bent. Een goede schrijver observeert, luistert en merkt de kleinste details op. Door opmerkzaam te zijn leer je welke kleine details veel kunnen zeggen over een persoon, wat je kunt gebruiken om je schrijfwerk te verrijken.
Goede schrijvers nemen de tijd om na te denken en alle vormen van mogelijke afleiding buiten te sluiten. Dit is precies wat Sherlock Holmes ook doet: hij zondert zich af om zo helder mogelijk te kunnen denken, en met resultaat. Schrijvers staan niet voor niets bekend als eenlingen. Het uitdenken van verschillende verhaallijnen, onderlinge verbanden en motieven vergt tijd, concentratie en stilte.
Het is niet alleen belangrijk wat je personage in dialoog zegt, maar ook wat hij onbewust zeg met lichaamstaal. Hier kun je heel leuk mee spelen: een personage zegt het ene, maar uit zijn lichaamstaal blijkt iets heel anders. Om goed met lichaamstaal te kunnen werken, moet je zelf eerst goed leren observeren. Treed buiten de clichés als: ‘hij wiebelde zenuwachtig op zijn stoel’ en zoek naar subtielere, unieke expressies.
Schrijvers zijn vaak geneigd zich enkel te focussen op wat een personage ziet. Dat is een gemakkelijke en toegankelijke manier om de wereld te beschrijven vanuit (letterlijk) de ogen van je personage.Maar het loont de moeite om, net als Sherlock Holmes doet, al je zintuigen in te zetten: je oren, je neus, je smaakpapillen en zelfs tastzintuigen. Deze zorgen voor een scherper en meer beeldende beschrijving van de setting, personages en situaties. Dus beschrijf niet alleen welke haarkleur een personage heeft, maar ook bijvoorbeeld hoe hij/zij ruikt en hoe zijn/haar stem klinkt.
Sherlock is natuurlijk een briljante detective, maar toch kan hij niet zonder de hulp van John Watson. Als schrijver kun je eigenlijk ook nooit helemaal alleen schrijven, je kunt altijd hulp gebruiken. Dit kan in de vorm van een schrijfgroep, een schrijfmaatje, een cursus of zelfs een goede vriend die bereid is naar je werk te kijken. Om beter te worden in schrijven, heb je feedback nodig; de visie van iemand die wat verder van je werk vandaan staat. Een frisse blik kan een enorme eye-opener zijn voor dingen die jij gemakkelijk over het hoofd ziet.
Bron: Writers Write
Marije Catsburg is webredacteur en contentmanager bij Schrijven Online en freelance tekstschrijver. In 2017 studeerde zij af aan de Hogeschool van Amsterdam waar zij zich specialiseerde in creatief schrijven, communicatie en marketing. Ze leest en schrijft het liefst korte verhalen. Haar favoriete boek is Alle verhalen van Roald Dahl.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!