Start » Nieuws » 5 inspirerende schrijflessen van J.R.R. Tolkien

5 inspirerende schrijflessen van J.R.R. Tolkien

2 Januari 2017

Op 3 januari 1892 werd J.R.R. Tolkien geboren. De schrijver van onder andere The Hobbit en The Lord of the Rings staat bekend als één van de grootste fantasyschrijvers ooit. Wat kunnen we van hem leren over het schrijfproces?

1.      Voor schrijven moet je tijd maken

Tolkien schreef zo ongeveer het meest complexe fantasywerk ooit, inclusief zelfbedachte talen en cultuurhistorische achtergronden. Daarnaast had hij echter ook een ‘gewone’ baan: hij was docent bij Oxford College. Het duurde zeven jaar voordat hij The Hobbit af had. Voor schrijven moet je tijd maken, als je het echt wilt.

2.      Luister naar kritiek

Bekende auteur C.S. Lewis was een goede vriend van Tolkien, maar ook een van zijn proeflezers. ‘Als hij zei: ‘Je kunt beter dan dat. Beter, Tolkien, alsjeblieft!’, dan probeerde ik dat. Ik ging ervoor zitten en schreef het deel opnieuw en opnieuw. Dat is wat er gebeurd is bij, naar mijn ogen, de beste scène in The Lord of the Rings, waarin tovenaars Gandalf en Saruman een confrontatie hebben in Isengard.’

3.      Schrijf over dingen die je interessant vindt

‘Als je iets schrijft dat niet vanuit je hart komt, schrijf je iets plats en levenloos. Je woorden moeten direct uit je persoonlijke interesses stromen.’
Al van kinds af aan was Tolkien bezig met het creëren van talen. Hij werd filoloog en hoogleraar in Engelse taal- en letterkunde. Met zijn kennis over klassieke talen begon hij talen te creëren die gebaseerd waren op zijn wetenschappelijke kennis van talen. Uiteindelijk begon hij culturen te verzinnen bij de zelfbedachte talen.

4.      Bewaar je kleine aantekeningen

In een opwelling van inspiratie schreef Tolkien ooit op een examenblad van een van zijn studenten: ‘In a hole in the ground there lived a hobbit.’
Op dat moment had niemand, ook hij niet, een idee wat een hobbit was. De zin bleef hem bij en leidde uiteindelijk tot het ontstaan van een compleet boek, met die onverwachte zin als opening. Wat we hiervan kunnen leren? Bewaar al je creatieve opwellingen. Gekke gedachten, fantasieën, mooie zinnen. Alles wat je te binnen schiet als je geïnspireerd bent. Wie weet wat er later nog uit kan ontstaan!

5.      Omring je met schrijvers

Tolkien was onderdeel van een informele schrijfgroep genaamd ‘The Inklings’. Met onder andere C.S. Lewis, Charles Williams en Owen Barfield kwam hij regelmatig bijeen om te discussiëren over literatuur en elkaars werk. Zo’n groep vertrouwde medeschrijvers kan je enorm helpen om je werk naar een nieuw niveau te tillen en bovendien gemotiveerd houden om te blijven schrijven.

Door Marije Catsburg

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Schrijven als Tolkien en J.K. Rowling? Volg de schrijfcursus Fantasyverhalen schrijven
- Schrijven als Tolkien
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- 7 schrijftips van meesterverteller Roald Dahl
- Zo maak je in 7 stappen een kaart bij je fantasyverhaal
- 8 schrijftips van fantasymeester C.S. Lewis


Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • Carry Slee onthult haar schrijfgeheimen
  • Waarom je niet moet wachten met je debuut
  • Schrijftips van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama)
  • Wat verdient een schrijver aan een boek? (En hoe eerlijk is dat)
  • 9 (te) gekke manieren om inspiratie op te doen
  • Ontdek waarom je van je leven een schrijf-mijnenveld moet maken. 
  • Interview met Simone van der Vlugt
  • Tips door Bregje Hofstede en Saskia de Coster, ze schreven allebei boeken die uitblonken in originaliteit en kwaliteit. Hoe deden ze dat? 
  • We spraken Sabine van den Berg over haar carrière, prozawerk, de liefde voor het schrijven van gedichten en over studenten zonder talent
  • Uitblinken in Spoken Word en/of Performance Poetry?

Als je je aanmeldt vóór maandag 27 mei 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN