Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
5 inspirerende schrijflessen van J.R.R. Tolkien
Op 3 januari 1892 werd J.R.R. Tolkien geboren. De schrijver van onder andere The Hobbit en The Lord of the Rings staat bekend als één van de grootste fantasyschrijvers ooit. Wat kunnen we van hem leren over het schrijfproces?
1. Voor schrijven moet je tijd maken
Tolkien schreef zo ongeveer het meest complexe fantasywerk ooit, inclusief zelfbedachte talen en cultuurhistorische achtergronden. Daarnaast had hij echter ook een ‘gewone’ baan: hij was docent bij Oxford College. Het duurde zeven jaar voordat hij The Hobbit af had. Voor schrijven moet je tijd maken, als je het echt wilt.
2. Luister naar kritiek
Bekende auteur C.S. Lewis was een goede vriend van Tolkien, maar ook een van zijn proeflezers. ‘Als hij zei: ‘Je kunt beter dan dat. Beter, Tolkien, alsjeblieft!’, dan probeerde ik dat. Ik ging ervoor zitten en schreef het deel opnieuw en opnieuw. Dat is wat er gebeurd is bij, naar mijn ogen, de beste scène in The Lord of the Rings, waarin tovenaars Gandalf en Saruman een confrontatie hebben in Isengard.’
Afbeelding
Meer schrijftips en adviezen?
In iedere editie van tijdschrift Schrijven Magazine delen we tips, trucs & adviezen van bekende auteurs en schrijfdocenten. Leerzaam!
Nog geen abonnee? Meld je aan!
Ja, ik wil een abonnement op Schrijven Magazine
Of geen cadeau
3. Schrijf over dingen die je interessant vindt
‘Als je iets schrijft dat niet vanuit je hart komt, schrijf je iets plats en levenloos. Je woorden moeten direct uit je persoonlijke interesses stromen.’
Al van kinds af aan was Tolkien bezig met het creëren van talen. Hij werd filoloog en hoogleraar in Engelse taal- en letterkunde. Met zijn kennis over klassieke talen begon hij talen te creëren die gebaseerd waren op zijn wetenschappelijke kennis van talen. Uiteindelijk begon hij culturen te verzinnen bij de zelfbedachte talen.
4. Bewaar je kleine aantekeningen
In een opwelling van inspiratie schreef Tolkien ooit op een examenblad van een van zijn studenten: ‘In a hole in the ground there lived a hobbit.’
Op dat moment had niemand, ook hij niet, een idee wat een hobbit was. De zin bleef hem bij en leidde uiteindelijk tot het ontstaan van een compleet boek, met die onverwachte zin als opening. Wat we hiervan kunnen leren? Bewaar al je creatieve opwellingen. Gekke gedachten, fantasieën, mooie zinnen. Alles wat je te binnen schiet als je geïnspireerd bent. Wie weet wat er later nog uit kan ontstaan!
5. Omring je met schrijvers
Tolkien was onderdeel van een informele schrijfgroep genaamd ‘The Inklings’. Met onder andere C.S. Lewis, Charles Williams en Owen Barfield kwam hij regelmatig bijeen om te discussiëren over literatuur en elkaars werk. Zo’n groep vertrouwde medeschrijvers kan je enorm helpen om je werk naar een nieuw niveau te tillen en bovendien gemotiveerd houden om te blijven schrijven.
Gerelateerd
Service
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.