Anya Niewierra schreef geschiedenis: met 5 boeken op de bestsellerlijst. Wat is het geheim van de auteur van De camino?
Zo maak je in 7 stappen een kaart bij je fantasyverhaal
Na al die uren schrijven was mijn fantasyverhaal eindelijk klaar, maar er ontbrak iets. Toen het schrijfwerk er op zat en ik het wilde publiceren, begon ik te twijfelen of andere mensen mijn verhaal wel zouden begrijpen. Ik wilde een eigen landkaart maken, net zo’n mooie als in alle andere fantasyboeken. Ik ga jullie de 7 stappen uitleggen zodat ook jouw verhaal wordt opgefleurd met een schitterende landkaart!
Stap 1: Denk
Wanneer je je fantasywereld visueel wil gaan vastleggen is het van belang dat je goed nadenkt over waar alle locaties, plaatsen en gebieden komen te liggen. Het is van uiterst belang dat je hierbij geen fouten maakt, zodat de lezer van je verhaal de draad niet zal kwijtraken. Neem er de tijd voor. Wat ook kan helpen is het voorzichtig schetsen van waar je de inhoud wilt hebben. Op die manier krijgt je landkaart al snel vorm.
Stap 2: Vraag
Nu kan je wat meer in detail gaan. Bekijk waar je precies je inhoud wil hebben en hoe groot alles moet zijn. Wanneer je uiteindelijke schets helemaal klaar is kan het echte werk beginnen. We gaan tekenen. Kun je niet tekenen? Geen zorgen. Zelf heb ik slechts de helft van mijn kaart getekend. Je kunt op internet naar gratis iconen speuren en die gebruiken, of eens goed om je heen kijken. Er zijn altijd wel mensen die iets voor je kunnen tekenen, dus maak gebruik van hun vaardigheid.
Stap 3: Teken
Wanneer je de juiste mensen hebt gevonden of zelf kunt tekenen, kan de volgende stap beginnen. Alles wat jij op je kaart wilt hebben, ga je tekenen op één A4’tje. Dit kan je eventueel ook door iemand anders laten doen. Teken niet te klein maar maak gebruik van het tekenvlak. Op die manier verlies je bij de volgende stappen geen kwaliteitsverlies. Neem de tijd en geniet van het vormgeven van je eigen wereld!
Stap 4: Bewerk
Dit is een hele belangrijke stap, waar je de tijd voor moet nemen. We gaan de tekeningen digitaliseren. Iedere tekening die je in je landkaart wil hebben, gaan we op de computer zetten. We scannen de tekeningetjes in of maken hier eventueel foto’s van. Nadat dit gelukt is, zetten we ze op de computer en bekijken we of alles naar wens is. Daarna gaan we de achtergrond van de tekening verwijderen. We willen immers alleen de tekening op onze landkaart en niet de achtergrond. Hiervoor gebruiken we het programma Paint.net. Voor een uitgebreide uitleg van de “knip-tool” raad ik je aan om een van de tutorials op YouTube te bekijken.
Stap 5: Voeg in
Dit is de allerleukste stap! We gaan alle bewerkte tekeningen invoegen. Dit kunnen we doen in Microsoft Word óf in Paint.net (ik raad Paint.net aan). Je plaatst alle afbeeldingen op de juiste plaats en gebruikt de schets uit de vorige stappen als de rode draad. Wanneer je bijvoorbeeld bossen maakt, zal je de door jou getekende bomen meerdere malen moeten invoegen. Dit zal de meest tijdrovende klus zijn en vergt enig geduld.
Stap 6: Print
Nu je kaart digitaal naar wens is, gaan we hem printen. Na het bekijken van de print gaan we gelijk terug naar de tekentafel om lijnen te tekenen. De rivieren, landsgrenzen en andere onderdelen die we digitaal niet konden tekenen gaan we op de kaart zetten. Wees niet bang om fouten te maken, want je kunt gewoon weer een nieuwe kaart printen.
Stap 7: Scan
Deze stap is de kortste en laatste stap van het proces. De kaart scan je in op de hoogst mogelijke resolutie. Wanneer je het bestand digitaal hebt, kun je officieel je eigen landkaart in je boek plaatsen. Als je niet tevreden bent, kun je enkele stappen teruggaan en nog wijzigingen doorvoeren.
Zo is het mij ook gelukt. Zonder veel ervaring heb ik een schitterende landkaart weten te maken. Maar het verhaal om de kaart, maakt het pas helemaal af.
Door Wouter Manders
Wouter Manders (19) schrijft al sinds zijn twaalfde verhalen. Sindskort is zijn nieuwe fantasyboek Nova Ligna in heel Nederland te koop. Naast schrijven volgt hij momenteel een HBO-studie in 's-Hertogenbosch.
Service
Dit nummer niet missen? Neem vóór 15 november 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Kathy Mathys hoopt dat je van herschrijven gaat houden met haar handige tips.
Sommige schrijvers tikken moeiteloos heel wat woorden weg in korte tijd. Hoe doe je dat zelf?
Dit nummer niet missen? Neem vóór 15 november 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!