Afbeelding

Bron Wikipedia

8 schrijftips van fantasymeester C.S. Lewis

Vandaag zou de 118e verjaardag zijn geweest van de Britse schrijver C.S. Lewis. Lewis speelde een grote rol in de bloei van het fantasygenre met zijn boekenreeks De kronieken van Narnia. Welke schrijflessen heeft deze grote schrijver ons meegegeven?

In onder andere een brief aan een jonge fan schreef Lewis de volgende schrijftips:

  1. Probeer taal altijd zo te gebruiken dat het helemaal duidelijk is wat je bedoelt. Zorg dat je zin niets anders kan betekenen dan dat.

  2. Verkies altijd het duidelijke, directe woord boven het lange, vage woord.

  3. Gebruik zo veel mogelijk concrete woorden. Schrijf bijvoorbeeld ‘Meer mensen gingen dood’ in plaats van ‘het sterftecijfer steeg’.

  4. Gebruik geen bijvoeglijke naamwoorden die alleen beschrijven hoe je wilt dat we ons voelen over datgene wat je beschrijft. In plaats van schrijven dat iets ‘verschrikkelijk’ was, moet je het zo beschrijven dat we doodsbang worden. Zeg niet dat iets ‘fantastisch’ is, maar zorg dat wij zelf ‘fantastisch’ zeggen als we de beschrijving geleden hebben.

  5. Gebruik geen woorden die te groot zijn voor het onderwerp. Gebruik niet ‘oneindig’ als je ‘behoorlijk’ bedoelt, anders heb je geen woorden meer over als je iets wilt benoemen dat werkelijk oneindig is.

  6. Lees zo veel goede boeken als je maar kunt. Vermijd vrijwel alle tijdschriften.

  7. Schrijf en lees altijd met je oor, niet met je ogen. Je zou elke zin moeten horen als je het schrijft. Als het niet mooi klinkt, moet je een nieuwe poging wagen.

  8. Schrijf alleen over dingen die je interesseren. Of dat nou echte dingen zijn of fictieve. Let wel op: als je alleen maar geïnteresseerd ben in schrijven, zul je nooit een schrijver zijn, want dan heb je niets te vertellen.

Bronnen: Letters of note, The Gospel Coalition