Afbeelding

Bron Pexels

4 manieren om inspiratie voor een misdaadverhaal uit beelden te halen

Schrijf je een bloedstollende thriller of een detectiveverhaal? Dan heb je zelf vast al een enorme bron aan fantasie, maar een beetje extra inspiratie is altijd handig. Op deze 4 manieren kun je inspiratie halen uit beeldmateriaal.

1. USA Most Wanted-lijst

De FBI heeft op internet een lijst staan waar je precies kan zien welke megacriminelen er op dit moment op vrije voeten zijn. Terroristen, moordenaars, kidnappers: hier zie je foto’s van echte bad guys (en women). Een bezoekje aan deze website spreekt tot de verbeelding: wat kan deze persoon op zijn of haar geweten hebben? Bij de meeste criminelen kun je ook opzoeken waarvoor ze gezocht worden. Wellicht kun je meerdere megaschurken combineren op tot een fictief personage in je verhaal te komen of misschien stuurt hier rondkijken je wel op een verkenningspad van het criminele brein.

Dashcambeelden

Een dashcam is een camera die je boven je dashboard monteert en die alles filmt wat er op de weg gebeurt. YouTube staat vol met zulke filmpjes, waarvan sommige de meest bizarre wegsituaties laten zien. Razendsnelle politieachtervolgingen bijvoorbeeld of aanrijdingen en ongelukken met de meest vreemde toedrachten. Zeker als de politie of een detective een grote rol speelt in je verhaal, kan dit heel veel inspiratie opleveren.


Beelden van bewakingscamera’s

Een bewakingscamera legt vast wat het oog mist. Het wordt gebruik voor de beveiliging van privéhuizen en -terreinen, maar ook voor het bewaken van topgeheime locaties en voor het vastleggen van bewijsmateriaal. Op internet kun je oneindig veel bewakingsbeelden zien, er zijn zelfs websites waar je live kan meegluren met bewakingscamera’s wereldwijd. Wie weet wat je hierop voor spannends spot dat je kan gebruiken voor je verhaal! 

Crime scene beelden

Deze optie is niet voor mensen met een zwak hart. Als je misdaadverhaal een plaats delict (PD) bevat, is het natuurlijk goed om te weten hoe dit er in het echt uitziet. Wat treft de politie aan op zo’n plek en hoe wordt de locatie veilig gesteld? Online vind je foto’s van echte crime scenes (wat soms erg heftig is om te zien) maar ook reconstructies. Wil je informatie van televisie halen? Kijk dan liever naar documentaires met reconstructies dan naar compleet fictieve detectiveseries.