Afbeelding

Donkere straat met verlichting

Alex Fu (via Pexels)

Verschillende soorten thrillers? Dit zijn een aantal subgenres

Als liefhebber van thrillers zal het je hoogstwaarschijnlijk al ontdekt: meerdere soorten thrillers. Binnen het genre wordt onderscheid gemaakt tussen zogeheten ‘subgenres’, deze vormen een onderverdeling om verhalen nog specifieker in te delen. Maar welke soorten zijn er allemaal en wat elk subgenre precies in? Na het lezen van dit artikel ben je weer helemaal bij met wat dit genre te bieden heeft. En je weet meteen voor welke doelgroep jij je verhalen maakt.

Psychologische thriller

Bij de psychologische thriller staat het gevoelsleven van het (hoofd)personage centraal. Je kruipt als het ware in het hoofd van die persoon en bekijkt vanuit dat perspectief naar welke keuzes iemand maakt. Het personage verkeert in een situatie waarin hij of zij voor een dilemma staat. De nadruk ligt dan vooral bij het maken van afwegingen, waarbij de persoon al dan niet de knoop doorhakt. Daarnaast maak je als lezer ook mee hoe het personage na een bepaalde keuze gaat evalueren en terugblikt op de gevolgen daarvan. Binnen dit subgenre kun je denken aan een personage dat vastberaden is om een geheim te ontrafelen of om een moordzaak op te lossen. Psychologische thrillers laten jou als lezer intensief kennismaken met een of een klein aantal personages. Bij dit subgenre kun je denken aan titels als: Nooit meer alleen (Angelique Haak), Spel van leugens (Anna West) en Last minute (Linda van Rijn).

Legal thriller

De Engelse term ‘legal’ in Legal thriller is een verwijzing naar justitie. In het Nederlands wordt dit genre ook wel ‘juridische thriller’ genoemd. In tegenstelling tot bijvoorbeeld misdaadromans, draait het bij legal thrillers vaak om een juridisch proces en de nasleep van een heftige gebeurtenis. Bij misdaadromans draait het vaak om het onderzoek naar de moord en hoe deze is gepleegd. Vaak zijn schrijver van dit genre zelf ook werkzaam (geweest) in de juridische wereld, zoals in de advocatuur bijvoorbeeld. Bij de legal thriller kun je denken aan titels als: De juiste man (Max van Olden), Jury (John Grisham), De man met Duizend Gezichten (Lex Noteboom) en Vuil Spel (David Baldacci).

Politieke thriller

Hier staat macht van een persoon of groep centraal. Zoals de naam al doet vermoeden is dat in politieke context. De hoofdpersoon wordt in dit soort verhalen vaak geconfronteerd met corruptie of een andere vorm van machtsmisbruik en gaat hiermee de strijd aan. Tevens hangt dit subgenre nauw samen met de spionagethriller en de paranoiathriller. Dit genre heeft zich ontwikkelt tijdens de Koude Oorlog in de jaren 50. Je kunt hier denken aan titels als: Het laatste alibi (David Ellis), Getal van het beest (Chris Houtman) en Nevenschade (Jens Vern).

Spionagethriller

Ook wel spionageroman genoemd. Deze thriller ontstond nagenoeg tegelijk met het ontstaan van moderne inlichtingendiensten. De eerste boeken van dit genre verschenen aan het begin van de twintigste eeuw, maar begon pas echt te groeien na de Tweede Wereldoorlog. Misschien wel het bekendste personage uit het genre is natuurlijk James Bond. Hij werkt als geheimagent voor een Britse inlichtingendienst waar hij opdrachten krijgt om te gaan spioneren. Andere voorbeelden auteurs die binnen dit genre hebben geschreven zijn: John Le Carré (Spion buiten dienst en De erfenis van spionnen) en Charles den Tex (De Repair Club en Trauma).

Paranoiathriller

Hier gaat het vaak over samenzweringen. De hoofdpersoon probeert een waarheid boven tafel te krijgen, maar loopt tegen het probleem aan dat hij of zij wordt tegengewerkt door een groep mensen. De hoofdpersoon moet dus beschikken over een flinke dosis doorzettingsvermogen om toch door leugens en bedrog te prikken en de waarheid te ontrafelen. Vaak worden leugens en de bijbehorende samenzwering per toeval ontdekt door de hoofdpersoon. Dit genre kent een groot succes in de Amerikaanse filmwereld, met name in de jaren 60 en 70. Die is terug te zien in titels als Seven Days in May (1964), Z (1969) en Chinatown (1974). Meer recenter zijn er ook films uitgebracht. Denk aan titels als The Da Vinci Code (2006), The Ghost Writer (2010) en Kill the Messenger (2014).

Medische thriller

Verhalen bij medische thrillers spelen zich vaak af rondom ziekenhuizen. De natuurlijke angst van mensen voor onder andere ziektes, artsen en het ziekenhuis zelf. In dergelijke thrillerverhalen komt regelmatig forensische geneeskunde aanbod. Hoewel geneeskunde wellicht een ietwat misleidende term is, want forensisch geneeskunde kan ook gaan over het vaststellen van iemands doodsoorzaak. De medische thriller kan ook een overlap hebben met bijvoorbeeld een misdaadroman. Voorbeelden van medische thrillers zijn: Sterf twee keer (Tess Gerritsen), Gedreven (Mattie Scherstra-Lindeboom) en Donor (Robin Cook).

Nog (veel) meer

Naast de bovengenoemde thrillergenres, zijn er nog veel meer soorten subgenres te vinden. Bij elk subgenre is er wel een verhaalelement dat zich onderscheidt van andere subgenres. Merk wel op dat genres vaak in elkaar overlopen en dat de grens tussen twee of meerdere genres niet eenduidig te bepalen is. Je zult dus merken dat thrillers vaak onder meerdere subgenres vallen. Literatuur is altijd in beweging en wie weet komen er in de toekomst meer genres bij.