Afbeelding
Charlotte May via Pexels
Charlotte May via Pexels
Wat hebben Nicci French en Lars Kepler met elkaar gemeen? Het zijn allebei pseudoniemen van succesvolle duo schrijvers. Veel schrijvers gaan alleen te werk, maar heb je ooit eens gedacht om samen een verhaal te schrijven? Hier een aantal tips.
Het is makkelijker als je met iemand werkt waarmee je goed overweg kan en als jullie interesses goed op elkaar aansluiten. Probeer uit of een taakverdeling voor jullie goed werkt. Misschien is de één beter in onderzoeken en gedetailleerd schrijven en de ander juist goed in het overzicht houden en de structuur in de gaten houden. Daarom is het nuttig om elkaars zwakke- en sterke punten te kennen. Dan kunnen jullie je krachten bundelen en elkaar aanvullen.
Hoe gaan jullie te werk en waar en wanneer gaan jullie aan het verhaal werken? Bepaal samen de plot en werk die uit. Zweeds schrijversduo Alexander en Alexandra Coelho Ahndoril, die schrijven onder de pseudoniem Lars Kepler, doen dat door de plot en subplots op briefjes te schrijven en die op de keukentafel neer te leggen. Op die manier ontstaat er een rode draad. Elke ochtend bespreken ze hun plan en wijzigen ze die waar nodig.
In iedere editie van tijdschrift Schrijven Magazine delen we tips, trucs & adviezen van bekende auteurs en schrijfdocenten. Leerzaam!
Nog geen abonnee? Meld je aan!
Elkaar constant in de haren zitten is geen pretje. Je wilt op één lijn zitten. Dat gaat lastig als je je stevig vasthoudt aan je verhaalideeën en niet openstaat voor nieuwe suggesties en feedback. Eenheid is dus belangrijk, ook in de structuur en schrijfstijl van je verhaal. Nicci Gerrard en Sean French (Nicci French) schrijven zelfstandig, wisselen elkaars teksten uit, passen het gewoon aan en kijken er opnieuw naar tot het een geheel wordt. Ze doen samen research en bespreken de plot. Door elkaar te vertrouwen en overeenstemming te vinden, zorgen zij voor eenheid in hun verhaal.
Door samen te brainstormen kan je met nieuwe inzichten komen voor jullie verhaal. Je kan er een uitdaging van maken om met de meest verrassende plotwendingen te komen waar de ander nog niet op gekomen was. Hierdoor duik je steeds dieper in het verhaal en motiveer je elkaar om met nieuwe ideeën te komen.
Vind je het moeilijk om je eigen stijl los te laten? Probeer eens onder een pseudoniem te schrijven. De schrijvers achter Lars Kepler deden dit om afstand te creëren, waardoor ze een eigen stijl ontwikkelden en een nieuw personage introduceerden. Daarnaast heeft een pseudoniem marketingtechnische voordelen: één naam is makkelijker te onthouden dan twee namen en de cover staat minder vol. Ook als het boek heel anders is dan je eigen werk zal een pseudoniem geen bepaalde verwachtingen scheppen bij je lezers.
Bronnen: hebban.nl, thrillerschrijfduo's , Lars Kepler , Nicci French, writersdigest.com
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Abonnees profiteren van extra voordelen.