Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
De voordelen van samen schrijven
Volgens de Britse schrijver en filosoof Alain de Botton is alleen schrijven een romantisch ideaal, maar voor het boek zou het volgens hem beter zijn als het net als een Amerikaanse televisieshow door achttien schrijvers gemaakt zou worden.
Ik durf niet te stellen dat boeken die door meerdere auteurs zijn geschreven per definitie beter zijn, maar enkele van de succesvolste boeken zijn geschreven door duo’s. Zo hebben spannende boeken vaak meerdere auteurs. De trend werd in de jaren zestig en zeventig ingezet door het schrijversechtpaar Maj Sjöwall en Per Wahlöö. Inmiddels vinden we het heel gewoon, mede dankzij de vele internationale bestsellers van duo’s als Nicci Gerrard en Sean French (als Nicci French) en de oerhollandse thrillers van Esther en Berry Verhoef (als Escober).
Niet alleen romans, maar ook veel non-fictieboeken worden geschreven door duo’s. Kookboeken, tuinboeken of psychologieboeken: in elk genre vind je boeken van schrijfduo’s. Auteurs van managementboeken spannen de kroon. In dat genre zou je zelfs voorzichtig van een succesformule kunnen spreken. Van de top honderd van evergreens (meer dan duizend verkochte exemplaren) bij de grootste boekhandel in managementboeken zijn maar liefst 45 titels geschreven door twee of meer auteurs.
De helft van de tijd
De voordelen van samen schrijven zijn zo groot dat het eigenlijk vreemd is dat niet meer mensen het doen. Zo hoef je in principe maar de helft van de tijd te investeren. Met een co-auteur haal je extra expertise in huis, waardoor je een beter boek kunt schrijven. Een co-auteur zal jouw werk vakkundig en kritisch beoordelen, wat de kwaliteit van het boek ook ten goede komt.
Ook handig: je kunt elkaar inspireren en aanmoedigen, altijd prettig als je met een omvangrijk project als een boek bezig bent. Tenslotte profiteer je na de publicatie van het feit dat je het boek samen kunt promoten.
Hoogoplopende conflicten
Doen, hoor ik je al roepen. Onmiddellijk op zoek naar een vriend, een collega of een medestander in je netwerk om dat gedroomde boek nou eindelijk eens te schrijven. Maar pas op. Samen schrijven betekent ook het aangaan van een afhankelijke relatie en zeker als het (onderwerp van het) boek je na aan het hart ligt kan dit leiden tot veel discussie of zelfs hoogoplopende conflicten.
Ik heb menig sluimerende ruzie tussen een schrijversduo gesust. De auteurs ergeren zich bijvoorbeeld aan elkaars tempo. De een heeft van vier hoofdstukken al de helft geschreven (‘In jouw tempo gaan we de deadline nooit halen’) en de ander nog maar één (‘Ja hallo, in jouw stijl kunnen we straks overnieuw beginnen’).
Verwachtingen managen
Het is gelukkig niet zo moeilijk om de grootste problemen te voorkomen. Om te beginnen stuur ik elk schrijversduo naar de kroeg voor een goed gesprek over elkaars eigenschappen, kwaliteiten en omstandigheden. De een is goed in research en de ander kan beter schrijven. De een heeft zeeën van tijd en de ander heeft net een nieuwe partner.
Ik vraag de schrijvers niet alleen om elkaars verwachtingen te managen, maar ook het schrijfproject. Wie doet wat en wanneer? Als het schrijven van het boek goed is voorbereid, neemt automatisch de afhankelijkheid af, en daarmee ook de kans op ruzie.
Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack, gespecialiseerd in originele en toegankelijke managementboeken. Daarnaast is hij uitgever van selfpublishinguitgeverij Dialoog. Geerhard schrijft regelmatig over het schrijven van (management)boeken. Heb je een vraag of een voorstel voor een boek? Stuur hem eenmail of maak contact via LinkedIn.
Uitgeven
Techniek
- Login of registreer om te reageren
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Comments
Hallo Geerhard, Ik was even
Hallo Geerhard,
Ik was even