Zo maak je je hoofdpersonage realistischer

Wanneer je een hoofdpersonage bedenkt, ga je veel informatie over die persoon op papier zetten om voor jezelf een beeld te krijgen. Vaak gaat tijdens het schrijven je personage pas echt leven, wanneer je gaat nadenken hoe ze zouden reageren op bepaalde situaties. Liever wil je dat beeld al hebben voordat je aan de slag gaat. Een handige manier om dit te doen: interview je personage!

Personageprofiel

In de basis is het handig om een personageprofiel aan te leggen. Dit is essentiële informatie over je personage die je kan opdelen in een aantal onderwerpen:

  • Basisgegevens: (roep)naam, leeftijd, geboorteplaats, beroep, etc.
  • Uiterlijk: haar- en oogkleur, lichaamstype, kledingstijl, etc.
  • Persoonlijkheid: goede en slechte eigenschappen, angsten, geheimen, dromen, etc.
  • Achtergrond: wat hebben ze meegemaakt voor de start van je verhaal?

Op internet kan je vele overzichten terugvinden die je handvatten geven om deze basis op papier te zetten. Deze informatie is natuurlijk enorm belangrijk, maar iemand is meer dan hun uiterlijk of karaktergebreken. Echte mensen zijn uniek, maken keuzes die vaak logisch zijn en soms ook niet. Om die diepere laag van jouw hoofdpersoon te vinden, is het een goed idee om je personage te gaan interviewen.

Interview je personage

Tip: wees daarbij creatief met de vragen. De vreemdste vragen, leveren soms diepgaande antwoorden op. Probeer het maar eens met vrienden als je twijfelt hoe je het aan moet vliegen. Ikzelf was met vriendinnen in een broodjeszaak waar ze één toilet hadden met de knipogende tekst dat ‘elk broodje hier naar de wc kon’. Dit leidde tot een hele discussie over wat voor broodje iedereen was en waarom. De beredeneringen waren niet alleen hilarisch, maar zeiden eigenlijk veel over de persoonlijkheden van de mensen aan tafel.

Aan de slag dus!

Vragen om te stellen aan je hoofdpersoon:

  • Als je een broodje was, wat voor broodje zou je zijn en waarom?
  • Als je mocht kiezen uit kunnen vliegen of kunnen teleporteren, wat zou je kiezen?
  • Hoe reageer je als iemand voordringt in de rij bij de kassa?
  • Wat doe je als je een bericht stuurt naar de verkeerde persoon?
  • Wat doe je met de vieze afwas?
  • Hoe ga je om met mensen die anders zijn of denken dat jij?
  • Welke complottheorie zou je stiekem geloven?
  • Heb je een rare gewoonte waar je je niet voor schaamt (of juist wel)?
  • Welk voorwerp neem je altijd mee, zelfs als het nergens logisch is?

Leer de persoonlijkheid kennen

Zoals je ziet hebben we het over een combinatie van het omgaan met alledaagse dingen (zoals de afwas), maar ook vreemde dingen zoals kunnen vliegen. De alledaagse onderwerpen kun je wellicht direct gebruiken in een scène om hun persoonlijkheid weer te geven, maar ook de gekke onderwerpen kunnen je helpen. Het kan weergeven hoe ze nadenken en wat voor humor ze hebben. Op de vraag ‘wil je liever kunnen vliegen of kunnen teleporteren?’ zal een analytisch persoon wellicht doorvragen: hoe snel kan ik vliegen dan, en als ik teleporteer, word ik dan een kloon van mezelf? Een avonturier zal misschien uitroepen: ik wil vliegen op de rug van een draak!

Voeg vooral meer vragen toe en laat je creativiteit gaan. Schrijf de antwoorden op en maak er een heel gesprek van waarin jij als schrijver praat met je hoofdpersoon. Wie weet brengt het je op nieuwe ideeën!

Heb je zelf vragen die je graag stelt aan je personage? Deel ze onder dit bericht!  

Service