Afbeelding
Pinguino Kolb - Flickr
Pinguino Kolb - Flickr
De Amerikaanse horror- en sciencefictionschrijver Stephen King (1947) heeft bijna 60 boeken geschreven (waarvan vele ook verfilmd) en meer dan 350 miljoen exemplaren verkocht. Welke belangrijke schrijftips geeft deze succesvolle auteur?
King raadt schrijvers aan om bijwoorden zoveel mogelijk te vermijden, vooral achter zei hij/zei ze. Continu beschrijven op welke manier iemand iets zegt of doet (zei ze boos) voegt weinig toe aan het verhaal en leidt af. Zulke emoties en details moeten uit de context duidelijk zijn.
Wanneer je schrijft, moet je alle mogelijke vormen van afleidingen elimineren. Zet de televisie en je telefoon uit, vermijd het internet. Afleiding beperkt je creativiteit en productiviteit.
Soms moet je voor een verhaal research doen, om er zeker van te zijn dat de feiten kloppen. Deze research moet altijd op de achtergrond blijven, je verhaal is niet bedoeld om te tonen wat je allemaal wel niet weet.
Schrijven gaat niet over geld verdienen, beroemd worden of erkenning krijgen. Het gaat over mensen gelukkig maken: jezelf en je lezers. Magie creëren. Schrijf niet met het doel succes te hebben, maar met het doel om iets moois te maken.
Een advies dat bijna alle succesvolle schrijvers geven: lezen, lezen, lezen! Andermans werken bestuderen zorgt ervoor dat je een constant groeiende kennis hebt van wat er al geschreven is en wat niet, wat cliché is, wat wel en niet werkt. Hoe meer je leest, hoe meer je leert over schrijven.
Bescheiden schrijvers gebruiken graag een passieve schrijfstijl omdat dit veilig voelt, aldus King. Maar probeer altijd zoveel mogelijk actief te schrijven. Dus niet: de vergadering wordt om 10 uur gehouden, maar de vergadering is om 10 uur.
Als je schrijft, vertel je in de eerste instantie een verhaal aan jezelf. Pas als je gaat herschrijven, ga je kijken naar wat het publiek wil en welke elementen niet genoeg toegevoegde waarde hebben voor het verhaal.
Het gebruik van symboliek in je schrijfwerk moet je alleen gebruiken wanneer dit je verhaal verrijkt en op een natuurlijke manier diepgang geeft. Veel schrijvers zijn geneigd symboliek te gebruiken om slim en wereldwijs over te komen, maar dit raadt King sterk af. Lezers prikken daar direct doorheen.
Ieder persoon heeft een geschiedenis, een achtergrondverhaal. Maar dat is precies waar de geschiedenis moet blijven: op de achtergrond. Beperk je tot de elementen die noodzakelijk zijn voor het huidige verhaal. Niemand is geïnteresseerd in een langdradige en overdadig gedetailleerde geschiedenis.
Zelfs Stephen King, die miljoenen boeken verkocht, zegt wekelijks haatvolle brieven te krijgen met de kritiek dat hij grof, homofoob, moordlustig en psychopathisch is. Dat is natuurlijk niet fijn, maar dat is wat goed schrijfwerk doet: het maakt iets los in mensen. Als je nooit kritiek te horen krijgt, betekent dit niet dat je de beste schrijver ter wereld bent maar dat je schrijfwerk blijkbaar weinig impact heeft.
Wil je meer leren van Stephen King? Lees dan zijn schrijfboek Over leven en schrijven (Engels: On Writing).
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!