Afbeelding

Stephen King

Pinguino Kolb - Flickr

10 schrijftips van ‘The king of horror’ Stephen King

De Amerikaanse horror- en sciencefictionschrijver Stephen King (1947) heeft bijna 60 boeken geschreven (waarvan vele ook verfilmd) en meer dan 350 miljoen exemplaren verkocht. Welke belangrijke schrijftips geeft deze succesvolle auteur?

1. Vermijd bijwoorden

King raadt schrijvers aan om bijwoorden zoveel mogelijk te vermijden, vooral achter zei hij/zei ze. Continu beschrijven op welke manier iemand iets zegt of doet (zei ze boos) voegt weinig toe aan het verhaal en leidt af. Zulke emoties en details moeten uit de context duidelijk zijn.

2. Elimineer afleiding

Wanneer je schrijft, moet je alle mogelijke vormen van afleidingen elimineren. Zet de televisie en je telefoon uit, vermijd het internet. Afleiding beperkt je creativiteit en productiviteit.

3. Je research moet het verhaal niet overschaduwen

Soms moet je voor een verhaal research doen, om er zeker van te zijn dat de feiten kloppen. Deze research moet altijd op de achtergrond blijven, je verhaal is niet bedoeld om te tonen wat je allemaal wel niet weet.

4. Schrijven gaat over gelukkig maken

Schrijven gaat niet over geld verdienen, beroemd worden of erkenning krijgen. Het gaat over mensen gelukkig maken: jezelf en je lezers. Magie creëren. Schrijf niet met het doel succes te hebben, maar met het doel om iets moois te maken.

5. Lees veel

Een advies dat bijna alle succesvolle schrijvers geven: lezen, lezen, lezen! Andermans werken bestuderen zorgt ervoor dat je een constant groeiende kennis hebt van wat er al geschreven is en wat niet, wat cliché is, wat wel en niet werkt. Hoe meer je leest, hoe meer je leert over schrijven.

6. Schrijf niet passief

Bescheiden schrijvers gebruiken graag een passieve schrijfstijl omdat dit veilig voelt, aldus King. Maar probeer altijd zoveel mogelijk actief te schrijven. Dus niet: de vergadering wordt om 10 uur gehouden, maar de vergadering is om 10 uur.

7. Schrijf in de eerste instantie voor jezelf

Als je schrijft, vertel je in de eerste instantie een verhaal aan jezelf. Pas als je gaat herschrijven, ga je kijken naar wat het publiek wil en welke elementen niet genoeg toegevoegde waarde hebben voor het verhaal.

8. Symboliek is bedoeld om te verrijken, niet om kunstmatige diepgang te creëren

Het gebruik van symboliek in je schrijfwerk moet je alleen gebruiken wanneer dit je verhaal verrijkt en op een natuurlijke manier diepgang geeft. Veel schrijvers zijn geneigd symboliek te gebruiken om slim en wereldwijs over te komen, maar dit raadt King sterk af. Lezers prikken daar direct doorheen.

9. Het achtergrondverhaal van personages is ondergeschikt

Ieder persoon heeft een geschiedenis, een achtergrondverhaal. Maar dat is precies waar de geschiedenis moet blijven: op de achtergrond. Beperk je tot de elementen die noodzakelijk zijn voor het huidige verhaal. Niemand is geïnteresseerd in een langdradige en overdadig gedetailleerde geschiedenis.

10. Wees niet bang voor negatieve reacties

Zelfs Stephen King, die miljoenen boeken verkocht, zegt wekelijks haatvolle brieven te krijgen met de kritiek dat hij grof, homofoob, moordlustig en psychopathisch is. Dat is natuurlijk niet fijn, maar dat is wat goed schrijfwerk doet: het maakt iets los in mensen. Als je nooit kritiek te horen krijgt, betekent dit niet dat je de beste schrijver ter wereld bent maar dat je schrijfwerk blijkbaar weinig impact heeft.

Wil je meer leren van Stephen King? Lees dan zijn schrijfboek Over leven en schrijven (Engels: On Writing).


Barnes and Noble
Smartblogger
The Why Not 100