Afbeelding
Pexels
Pexels
Wil je een horrorverhaal schrijven? Eentje waar je de lezer de stuipen op het lijf jaagt? De redactie van Schrijven Magazine, hét schrijftijdschrift van Nederland en Vlaanderen, zette haar 5 allerbeste tips voor je op een rij voor als je horror wil leren schrijven.
Als je een horrorverhaal schrijft, is het handig om de verschillende vormen van angst te kennen. Een spookhuis inlopen en wachten tot er een geest opduikt, geeft een ander soort angst, dan wanneer je wegrent voor een moordlustige clown. Of zelfs wanneer die geest plots achter je opduikt. Deze soorten angst kan je afwisselen om de spanning erin te houden. Stephen King omschreef de verschillende soorten angst als terror, horror en terreur.
Niets is zo nuttig dan graven in je eigen angsten. Het is de beste manier om geloofwaardig te schrijven; niet voor niets is ‘schrijf wat je kent’ een bekend dogma. Naast je eigen angsten is het ook slim om na te denken over het verlies van controle. Dat is de kern van veel angsten: je bent bang voor het donker omdat je niet weet wat er in de hoek staat. Je hebt dus geen controle over wat je niet ziet.
Hoewel een horrorverhaal niet per se een bovennatuurlijk verschijnsel hoeft te bevatten, komt het wel regelmatig voor. Begraven huisdieren komen tot leven in Kings Pet Sematary, de duivel biedt mensen geluk zolang ze elk jaar iemand offeren in Thomas Olde Heuvelts November, een vrouw bezoekt een spookhuis in The Haunting of Hill House. Verdiep je eens in de mogelijkheden van het bovennatuurlijke.
Een goede techniek om scènes spannend te maken is vertragen en versnellen. Vertragen is handig wanneer je de spanning langere tijd aan wil houden. Hoewel het verkennen van de eerste kamer van een spookhuis maar 30 seconden duurt, kan je er pagina’s lang over schrijven. De lezer weet dat er iets staat te gebeuren, maar jij stelt de schrik uit. Als het schrikmoment daar is, wil je dat het inslaat als een bom. Dan versnel je juist: de achtervolging duurt 3 minuten, maar je beschrijft het in een paar zinnen.
In horror is de sfeerbeschrijving enorm belangrijk; het zet de toon en brengt spanning, aangezien je bepaalde verwachtingen schept bij de lezer. Een verlaten kasteel, een middelbare school midden in de nacht of een donker bos zijn allemaal settingen die zich lenen voor spannende sfeeromschrijvingen.
Lees hieronder nog meer tips over horror schrijven!