Afbeelding
Foto door Mikhail Nilov via Pexels
Foto door Mikhail Nilov via Pexels
Auteur Daniëlle Bakhuis is voornamelijk bekend van haar jeugd(horror)boeken bij Best of YA. Maar zij heeft ook schrijftips die schrijvers van allerlei genres en leeftijdscategorieën kunnen toepassen. Wij hebben er vier voor je op een rij gezet.
“Schrijf de boeken die je zelf ook in de boekenwinkel zou kopen. Dit is een ‘regel’ waar ik mij de laatste jaren aan hou, zodat ik deze passie voor mijn verhaal voel.” Als je het boek zelf niet zou lezen, dan krijg je niet dezelfde band als bij een verhaal die je wel zelf uit zou kiezen. Het klinkt misschien heel logisch, maar er zijn genoeg schrijvers die achteraf zeggen ‘dit boek had ik nu zelf nooit opgepakt in de boekhandel’. Zorg er dus voor dat het verhaal je blijft intrigeren.
Ideeën kunnen overal en nergens opkomen, maar Bakhuis haalt ze uit haar omgeving. “Ik krijg vooral ideeën uit de dingen die mij op dat moment bezighouden. Dit wordt niet letterlijk vertaald naar een verhaal, ik verander dit tot een compleet idee, maar het originele concept krijg ik wel uit de echte wereld.” Er gebeurt zo veel om je heen waar je je als schrijver eigenlijk niet mee bezig houdt, maar als je wat langer kijkt, is er zo veel inspiratie. Wie weet zweeft het idee voor jouw volgende verhaal buiten wel rond of kom je het tegen op het nieuws. Bekijk de wereld vanuit de ogen van een schrijver.
Gebruik clichés in je voordeel. “In horror worden meer clichés gebruikt. Die krakende trap of dat enge geluid verderop in het bos, het hoort er allemaal bij. Gebruik deze dus in je voordeel.” Dit geldt niet alleen voor horrorverhalen. Als je clichés op een unieke manier kan verwerken, kun je deze juist in je voordeel laten werken. Voeg bijvoorbeeld een cliché van één genre toe aan een ander genre, om het op deze manier verrassend te maken. Of geef aan het einde nog een plottwist aan het cliché, om het interessant te houden voor je lezer. Een cliché hoeft namelijk niet alleen maar negatief te zijn.
“Deadline schrijven is iets wat ik tijdens mijn opleiding journalistiek heb geleerd en ook goed kan toepassen tijdens het schrijven van mijn boeken. Ik zet vaak een deadline voor mijzelf, bijvoorbeeld 1500 woorden aan het einde van de dag, en hier hou ik mij ook aan. Op deze manier ben ik elke keer productief bezig.” Als je als schrijver een deadline voor jezelf zet, dwing je jezelf om aan het werk te gaan. Het maakt niet uit of je dit hele stuk later weer verwijdert of omgooit, maar op deze manier ben je wel actief met je verhaal bezig in plaats van naar een leeg document te staren. Wie weet krijg je uiteindelijk nieuwe inspiratie om verder te kunnen.
In Schrijven Magazine Plus (editie 2 van 2022) vertelt horrorschrijver Daniëlle Bakhuis meer over haar schrijfervaringen en geeft ze nog meer schrijftips!
✅ Je krijgt 6 x per jaar een online magazine waarin we één thema volledig uitdiepen.
✅ Alle edities blijven online beschikbaar. Je hebt dus toegang tot een groeiend archief.
✅ Met momenteel al 4 jaargangen online.
✅ Je krijgt korting op de schrijfcursussen uit de Schrijven Online Academie.
✅ Je krijgt korting op manuscriptbeoordeling.
Abonnees van Schrijven Magazine krijgen 55% korting op een lidmaatschap Schrijven Magazine Plus. Dat betekent: 6 nieuwe digitale edities per jaar voor slechts € 14,95 i.p.v. € 35,-!
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!