Afbeelding
Karolina Grabowska via Pexels
Karolina Grabowska via Pexels
Klop, klop. Trick or treat? Halloween staat bijna voor de deur, dus trakteer je lezers op een bloedstollend spookverhaal. Jouw kans om je verhaal in een nieuw jasje te steken en geesten tot leven te wekken. We geven je 5 tips om lezers klaar te stomen voor Halloween.
Spookverhalen worden net als sprookjes en mythes al eeuwenlang verteld. Er zijn verschillende manieren hoe je spoken en geesten in je verhaal kunt laten terugkomen. Bedenk hoe het fantoom zich vormgeeft. Bestaat het echt in je verhaal of is de schim een truc van de hersenen en wordt het alleen in visioenen, hallucinaties of dromen gezien? In veel spookverhalen heeft het spook eerst een alledaagse verschijning. Dit kan bijvoorbeeld een geklop zijn vanuit een kamer. Op het eerste oog onschuldig, maar langzaam ontvouwt zich de ware gedaante.
We kennen allemaal de griezelverhalen die zich afspelen op het kerkhof of in hele oude huizen. Een griezelige atmosfeer, waar het donker en mistig is, klinkt als een perfecte plaats voor geesten. Maar wat als je het eens omdraait? Je kan lezers juist de val in lokken door een setting te kiezen waar je niet zo snel geesten zou verwachten. Bijvoorbeeld een alledaagse omgeving zoals op werk of school. Als je toch de klassieke ingrediënten wilt gebruiken, geef er dan je eigen draai aan.
Wie is de schim en wat is er met de schim gebeurd? Is het een kwaadaardige verschijning of blijkt het aan de kant van de hoofdpersoon te staan? Het leven van een spook zegt veel over het spook zelf. Waarom spookt de verschijning nog rond op aarde? Als het spook ooit een mens was, kan zijn dood ook een belangrijke reden geven waarom het nog bestaat. Misschien was het vermoord en zint op wraak of moet het nog een doel voltooien of een boodschap overbrengen voordat het naar ‘de onderwereld’ kan. Vaak is die zoektocht een centraal thema in een spookverhaal. Ontdek welke grote thema’s je nog meer kan gebruiken en denk na over wanneer de het spook leefde. Probeer de schim zo goed mogelijk voor je te zien dat het bijna echt zou bestaan.
Wat kunnen spoken en geesten doen? Kunnen ze ook invloed uitoefenen op de echte wereld en anderen raken? Kan iedereen ze zien? Wanneer komen ze tevoorschijn en kunnen ze ook gewond raken of zelfs vernietigd worden? Genoeg vragen om over na te denken hoe ver spoken en geesten kunnen gaan en of deze grenzen doorbroken kunnen worden. Maar misschien is de belangrijkste vraag wel of er überhaupt grenzen zijn.
Hoe hebben andere schrijvers het aangepakt? Er zijn vele, vele spookverhalen te vinden in de wereld. Misschien vind je wel spookverhalen waar mensen echt in geloven of foto’s en filmpjes die geestenjagers gemaakt hebben. Wie weet zijn er ook wel spookverhalen bekend uit jouw leefomgeving. Genoeg plekken dus om inspiratie te zoeken!
Bron: Schrijfvis, The Guardian
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!