Afbeelding

Gezin

Foto door Agung Pandit Wiguna via Pexels

Schrijfadvies ‘schrijf wat je kent’: schrijvers delen hun mening

‘Write what you know’, oftewel ‘schrijf wat je kent’. Die uitspraak hoor je als schrijver vast wel eens voorbijkomen. Discussies over dit schrijfadvies zijn waarschijnlijk net zo bekend: moet je schrijven wat je kent of juist niet? We zetten de meningen van bekende schrijvers op een rij zodat jij een weloverwogen beslissing kan nemen voor je eigen schrijfproject.


Stephen King

Laten we beginnen met een bekende schrijver: Stephen King. In zijn boek On Writing gaat hij in op dit onderwerp. ‘Je kan over alles schrijven, zolang je de waarheid maar vertelt’, zegt King. Nu denk je misschien: huh, maar Stephen King schrijft toch ook over zombies en buitenaardse wezens? Dat klopt, hij heeft het ook meer over de echtheid van het verhaal, de personages, de emoties en gedachten. Al deze aspecten moet je door en door kennen om het zo echt mogelijk te laten lijken.

Jeremy Scott

Jeremy Scott is het tot op zekere hoogte eens met King. Je moet echte details toevoegen aan je verhaal. Ook al weet je van andere onderwerpen in je boek helemaal niks af en moet je veel verzinnen, echte details zullen er toch voor zorgen dat lezers de wereld in je verhaal meer gaan vertrouwen. Neem mensen, plaatsen en karaktertrekjes die je je herinnert en fictionaliseer ze voor de structuur van je verhaal.

Raymond Carver

Raymond Carver meent dat schrijven wat je kent gevaarlijk is. Hij begrijpt het best: het is ook makkelijk, want wie ken je beter dan jezelf? Maar tenzij je een speciaal soort schrijver bent, is er het gevaar dat je te veel autobiografie gaat verwerken in je fictieve verhaal. De sleutel is om als schrijver vooral gebruik te maken van een combinatie tussen een beetje autobiografie, dus een paar dingen uit je eigen leven, en vooral veel verbeelding. 

Ernest Hemingway versus Kazuo Ishiguro

‘’You throw it all away and invent from what you know.’’ Volgens Ernest Hemingway moet je dus putten uit wat je kent. Volgens hem is dat alles wat schrijven is. Daar tegenover staat dat de Japans-Engelse auteur Kazuo Ishiguro zegt dat je vooral NIET moet schrijven wat je kent. Hij vindt ‘schrijf wat je kent’ zelfs het stomste wat hij ooit gehoord heeft. Daardoor zouden mensen aangemoedigd worden om een ‘saaie’ autobiografie te schrijven. En zouden de verbeelding en het potentieel van schrijvers niet geprikkeld worden.  

Schrijven wat je kent, ja of nee?

Een conclusie die we in ieder geval kunnen trekken is dat de meeste schrijvers op een zeker niveau wel gebruik maken van ‘schrijf wat je kent’. Je moet alleen ook op de hoogte zijn van de gevaren die eraan vastzitten. Je moet niet te veel blijven hangen in het autobiografische gedeelte of schrijven over oninteressante details uit je echte leven zoals een specifieke werkplek. Een goede balans tussen het echte leven en fictie dus.

Bron: Writer's Digest, Boekschrijven.nl en Literary Hub