Afbeelding

Boeken

Foto door Emily via Pexels

Meteen je boek schrijven of eerst oefenen?

Soms kan het zo zijn dat je maar één boek wilt schrijven in je hele leven, omdat er een bepaald verhaal is wat je graag zou willen vertellen aan de wereld. Maar ook als je gewoon je eerste boek ooit wilt schrijven; moet je die meteen schrijven of eerst oefenen? Wij zetten een paar argumenten tegenover elkaar.


Je loopt ook niet zomaar een marathon

Auteur Dennis Rijnvis schreef het boek Savelsbos. Hij raadt aan om eerst aan korte verhalen en artikelen te werken. Hij was al jarenlang journalist voor hij zijn boek schreef. ‘Als hardloper ga je ook niet meteen de marathon lopen, verwacht dus ook niet dat je als schrijver meteen een boek aflevert. Schrijf eerst korte verhalen of artikelen (als je een non-fictie boek in je hoofd hebt) voordat je begint aan het grote werk.’ 

Doorzettingsvermogen belangrijker dan talent

Misschien heb je ook wel eens gehoord van de 10.000 uren-regel. De Amerikaanse schrijver Malcolm Gladwell vindt dat je pas na dat aantal uren oefening ergens in kan uitblinken. Tienduizend uren heb je dus nodig om goed te worden in het schrijven volgens hem. En hoewel talent belangrijk is voor het schrijven van een boek, staat hier wel tegenover dat enorm veel mensen zeggen dat doorzettingsvermogen nog belangrijker is. Je kan al het talent in de wereld hebben, maar als je het niet op kan brengen om bijna elke dag te schrijven, dan kom je nergens. Als je de 10.000 uren regel aanhoudt voordat je begint met ‘het boek’, dan is de kwaliteit van de eerste versie vanzelfsprekend hoger.

Korte verhalen

Het volgen van een schrijfopleiding kan helpen om schrijfmeters te maken voordat je begint aan je boek. Feedback van docenten en van andere schrijvers versnellen het schrijfproces. Je bent niet direct magisch een hele goede schrijver als je een schrijfopleiding volgt, maar je werk heeft een grotere kans op publicatie. Oefening baart kunst zeggen ze altijd. Korte verhalen groeien vaker uit tot romans. Het dwingt je te experimenteren, je plot af te ronden en het is de snelste weg naar feedback.

Sommige uitgegeven boeken waren eerst ook korte verhalen. Het eerste verhaal dat de Nederlandse auteur Inge Schouten (onder andere bekend van het schrijfboek Van kort verhaal naar roman) naar een uitgever stuurde telde dertig pagina’s. Een kort verhaal kan een opstapje zijn naar het grote werk. De opbouw is inprincipe hetzelfde alleen korter, daarom is het dus makkelijk uit te breiden naar een boek. Het schrijven van korte verhalen kun je zien als oefenfase. 

Toch zonder ervaring schrijven?

Het betekent niet direct dat je geen boek zonder ervaring kunt schrijven. Er zijn mensen die dit namelijk toch hebben gedaan. Maar je moet er wel rekening mee houden dat het een stuk moeizamer zal gaan. Er gaat heel veel herschrijftijd inzitten en zonder schrijfachtergrond kan het ook fijn zijn om de hulp van een schrijfcoach in te schakelen. Fatima Gargouri deed dit namelijk. Zij heeft een boek geschreven zonder ervaring: Naar binnen. Lees hier hoe ze dat heeft gedaan.

Bron: Schrijfvis, Boekschrijven.nl, Infonu.nl, Schrijfvis en Ipskamp Printing


Meer schrijftips en adviezen?

In iedere editie van tijdschrift Schrijven Magazine delen we tips, trucs & adviezen van bekende auteurs en schrijfdocenten. Leerzaam!

Nog geen abonnee? Meld je aan!

Ja, graag      Geef cadeau