Afbeelding

Creatief schrijven

Foto: Pexels

TED Talk: Hoe creatief schrijven je kan helpen door de moeilijke momenten van het leven

Heb je ooit iets meegemaakt wat je anders had willen aanpakken dan je hebt gedaan? Schrijver Sakinah Hofler vertelt in een TED Talk over creatief schrijven als een tool om lastige ervaringen te verwerken en illustreert hoe je het aanpakt. 


Schrijf je ervaringen op

Zelfs al schrijf je het alleen voor jezelf, dat maakt niet uit. Hofler: “Door de ervaring op te schrijven neem je de macht terug die je verloren bent door de ervaring.” Ze benadrukt dat je niet eens een schrijver hoeft te zijn om dit te doen. “Wij zijn van nature storytellers. Als je vertelt hoe je dag was, gebruik je een begin, een midden en een eind. Dat is een narratief.” Hoe pak je het aan? Hofler beschrijft drie stappen. 

Stap 1: Het moment waarop…

De opdracht die Hofler mensen geeft is simpel. Vul de zin “het moment waarop…” voor jezelf in. Dat kan van alles zijn. Het moment waarop je iets hoorde of zag. Het moment waarop je niets deed. Schrijf 10 van deze momenten op die indruk op je hebben gemaakt in je leven. 

Stap 2: Kies er 3

Je brengt de lijst terug tot 3 momenten waar je over zou willen schrijven. Pak het liefst pen en papier en schrijf 30 minuten zonder afleiding. Schrijf details op die je bij zijn gebleven, in welke volgorde alles gebeurde en vooral hoe je je erbij voelde. Doe dit voor alle 3 gebeurtenissen.

Stap 3: Kies er 1 en schrijf

Welke gebeurtenis wil je echt van je af schrijven? Pak deze en schrijf het verhaal. Dit kan in allerlei vormen. Je kan een verhaal schrijven aan je jongere zelf, aan een andere persoon of vanuit een ander perspectief. Alles mag, zolang je het verhaal maar schrijft. Zo neem je de macht terug in eigen handen en erken je dat het gebeurd is. 

Wil je inspiratie voor je verhaal? Hofler vertelt haar eigen verhaal in deze 3 stappen aan de luisteraar, waardoor je nog beter aan de slag kan. Kijk de hele TED Talk hier. 

Techniek