Afbeelding
Beeld Pexels
Beeld Pexels
Waarschijnlijk doe je het heel graag: creatief schrijven. Maar wist je ook dat dit vele onverwachte, positieve voordelen met zich meebrengt? Hieronder lees je waarom je lekker door zou moeten schrijven.
Schrijvers zorgen er niet voor niks voor dat hun lezers zich kunnen identificeren met de hoofdpersoon in een boek. Het identificeren met personages zorgt ervoor dat je als lezer je kan inleven. Je begrijpt wat het personage doet en hoe hij zich voelt. Hierdoor leer je emoties te herkennen, ook in het echte leven. Als je zelf een verhaal schrijft, verwerk je je eigen emoties. Dit werkt stressverlagend (het is dus nog goed voor je gezondheid ook). Het herkennen en verwerken van emoties vergroot je inlevingsvermogen.
Naast gevoelens letten schrijvers ook op de volgorde waarin gebeurtenissen komen te staan. Dit lijkt bij te dragen aan het welbevinden. Dat komt doordat mensen die al schrijvend hun ervaringen ordenen, daarna een groter werkgeheugen hebben (het werkgeheugen is een tijdelijke opslagplaats van taakrelevante informatie in de hersenen en speelt met name een rol bij actieve denkprocessen, zoals het activeren van oude herinneringen of het vasthouden van recente gebeurtenissen). Een werkgeheugen is van groot belang om overzicht te houden in je werkzaamheden en bij het oplossen van moeilijke opdrachten.
Creatief schrijven stimuleert de fantasie en laat de schrijver ervaren hoe bepaalde literaire technieken werken. Denk aan het opbouwen van spanning, de ontwikkeling van het hoofdpersonage en de uitwerking van het plot. Hierdoor zal de schrijver literatuur beter kunnen lezen en begrijpen, omdat hij ervaren heeft hoe een verhaal opgebouwd wordt. Kortom: door creatief te schrijven word je een betere lezer. Het zorgt voor een grotere leesmotivatie.
Voordat je een verhaal gaat schrijven, moet je eerst bepalen wat er gaat gebeuren, wie je hoofdpersoon is en waar het verhaal zich afspeelt. Door brainstormtechnieken in te zetten kun je dit makkelijk overzichtelijk maken. Deze brainstormtechnieken zijn ook op andere gebieden bruikbaar, zoals bij zakelijk schrijven of bij het begin van je project of onderzoek. Het schrijven zelf brengt ook het denken op gang. Je schrijft vaak vanuit waarnemingen en eigen ervaringen. Door nieuwe waarnemingen te koppelen aan oude kennis en ervaringen leg je verbanden die je kan gebruiken in je verhaal. Vaak brengt dit bijzondere inzichten met zich mee. Door te spelen met taal kun je je waarnemingen levendiger verwoorden. De schrijver denkt dan na over hoe hij hetzelfde kan zeggen op een andere manier. Dit kan hij doen door het woord te omschrijven of er een synoniem voor te geven.
Van feedback word je een betere schrijver. En van wie kan je beter feedback krijgen dan van een schrijfdocent en andere gelijkgestemden? Dat is het fijne van een schrijfopleiding! In dit online magazine lees je meer over verschillende opleidingen en krijg je tips & tricks.
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!