Afbeelding

Iedere week kun je aan de slag met een nieuwe inspirerende schrijfopdracht. De opdrachten worden om en om uitgeschreven door schrijfcoaches Frank Noë, Lizette van Geene, Johanna Müller, Nadine van de Sande, Odile Schmidt, Rik van der Vlugt, Jacqueline Zirkzee, Marc Kerkhofs en Mili van Veegh, Anna Strijbos en Martijn Breeman. Iedereen kan meedoen!
Lees hieronder de 566e opdracht, ga naar het forum van Schrijven Online en plaats je verhaal om gratis feedback te ontvangen.
Door Rik van der Vlugt
Een van de belangrijkste voorbereidingen van een vakantie is misschien wel het ontdekken van de lokale geschiedenis. Want stel je eens voor dat je in Rome bent, maar je geen idee hebt van het verleden van de stad. Tuurlijk zullen de pizza’s lekker zijn en de steegjes charmant, maar het is de geschiedenis die de stad pas echt tot leven brengt.
Voor deze schrijfopdracht ga je in het verleden duiken van jouw vakantiebestemming van deze zomer. Ga maar eens op onderzoek uit wat er zich allemaal afgespeeld heeft in de buurt van die leuke Franse camping, op dat zonnige Griekse eiland, of in de mooie Noorse natuur. Ga je niet op vakantie? Bekijk dan eens de geschiedenis van je woonplaats, geboorteplaats, of je ideale vakantiebestemming.
Gebruik voor je onderzoek gerust Wikipedia, doorzoek het internet, of sla desnoods een boek open - wees wel terughoudend met het onderzoek, want uiteindelijk gaat het om het schrijven van een fragment.
De schrijfopdracht is als volgt:
Schrijf een kort fragment (400 woorden) op basis van de geschiedenisfeiten die je hebt gevonden in je onderzoek. Let erop dat het fragment proza moet zijn, met een duidelijk hoofdpersoon.
Verwerk in het fragment ook historische details die iets zeggen over de tijd en plek van het verhaal, maar zorg ervoor dat die subtiel verwerkt worden. De focus moet liggen op het menselijke verhaal en niet op de feiten - de vuistregel is dat het verleden het decor vormt.
Deze schrijfopdracht is niet alleen een leuke kennismaking met het doen van historisch onderzoek, ook is het een mooie oefening in het vertalen van historische feiten naar historische fictie.
Je kunt jouw verhaal publiceren op een speciaal onderdeel van het forum. Daar kunnen de schrijfcoaches en andere deelnemers feedback geven op het verhaal. Dat gaat zo:
Let op: je moet een profiel op Schrijven Online hebben om verhalen op het forum te kunnen plaatsen. Klik hier om een nieuw profiel aan te maken.
Rik van der Vlugt is historicus, redacteur en schrijfdocent. Hij studeerde Geschiedenis aan de Universiteit Leiden, waarna hij Uitgeverij Historische Verhalen oprichtte. Daar redigeerde hij honderden verhalen en begeleidde hij tientallen schrijvers. Verder geeft Rik schrijfcursussen bij De Historische Schrijfkamer en werkt hij aan een historische roman. Onlangs verscheen van zijn hand het boek Hoe schrijf je historische fictie?
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Abonnees profiteren van extra voordelen.