Afbeelding

Freewriten

Foto: Pexels

Schrijfoefening: freewriten

Freewriten is een belangrijk en onderschat middel bij het schrijven. Je schakelt je bewuste geest tijdelijk uit en schrijft op wat in je opborrelt. Niet zelden geeft het verrassende fragmentjes waarbij je een inkijkje krijgt in je onderbewuste.


Schrijfdocent Julia Cameron adviseert dagelijks, bijvoorbeeld direct na het wakker worden, een stukje te freewriten. Ze noemt het morning pages en het is een stream of conciousness-oefening waarbij je geen fouten kunt maken. Zolang je maar in een ruk doorschrijft. Het resultaat is niet belangrijk, het gaat om het automatisch schrijven.

Oefening 1

Schrijf morgenochtend aan een stuk door net zolang tot je drie pagina’s vol hebt geschreven. Doe dit direct als je wakker wordt, dus zorg de avond ervoor dat alles klaarligt. Als je aan het eind van de sessie bent, haal dan diep en bewust adem. Hoe voel je je? 

Oefening 2

Lees na wat je hebt geschreven. Gaat het vloeiend? Is het van de hak op de tak? Allebei prima. Zitten er ideeën tussen waarvan je je afvraagt: heb ik die geschreven? Wat vond je verrassend?

Oefening 3

Zorg dat je niet gestoord kunt worden door blaffende hond of huilend kind en pak een stuk papier en een pen of ga achter je toetsenbord zitten. Pak een keukenwekker of zet de stopwatch op je horloge op tien minuten. Bekommer je niet om de stijl, de logica of wat dan ook. Laat het net als in de eerste oefening gewoon komen.

Schrijf een fragment met deze openingszin: Na tien dagen hittegolf zat ze opeens te rillen van de kou...