Start » Genre » Levensverhaal schrijven

Levensverhaal schrijven

Alles om jouw levensverhaal te schrijven

Wist je dat je een schatkist aan bijzondere verhalen in je hoofd hebt zitten? Iedereen heeft een uniek levensverhaal. Vroeg of laat gaat het bij iedereen weleens knagen om dat levensverhaal te schrijven. Misschien alleen maar voor zichzelf, om gebeurtenissen te verwerken of om eens goed in je eigen (familie)verleden te duiken. Wil jij jouw leven in woorden vangen en jouw levensverhaal schrijven? 

Tips voor het schrijven van jouw levensverhaal

Op Schrijven Online vind je alles wat je nodig hebt om een (auto)biografie te schrijven, zoals deze vijf tips om de juiste vorm te vinden. Lees ook over deze privacyproblemen die bij een levensverhaal de kop op kunnen steken. Hieronder vind je nieuws, blogs en andere tips specifiek toegesneden op het biografische genre. Leer je liever al doende, probeer dan één van onze schrijfoefeningen of kies voor onze online cursus autobiografisch schrijven.

Moet je nog beginnen? Ook daar bieden we een helpende hand, bijvoorbeeld met de serie Hoe begin je aan een autobiografie of levensverhaal?

Alvast een paar tips voor het schrijven van jouw levensverhaal:

  1. Doe onderzoek naar de achtergrond van een foto, daar kun je veel informatie uit halen. Waar is hij genomen? Door wie? Wat speelde er allemaal in de tijd waarin de foto genomen is? 
  2. Wees realistisch: een boek schrijven van jouw autobiografie kost veel, héél veel tijd. Geduld is daarom heel belangrijk.

  3. Wees niet bang om jezelf en je omgeving door andere ogen te gaan zien. Door research en gesprekken kan het maar zo zijn dat je ineens een openbaring krijgt over de band met je ouders of over een bepaalde herinnering. Sta hiervoor open. Je vertelt jouw levensverhaal, maar niet al je herinneringen zullen betrouwbaar zijn.

In ons tijdschrift Schrijven Magazine besteden we regelmatig aandacht aan (auto)biografisch schrijven en het schrijven van je levensverhaal.

Neem een abonnement op Schrijven Magazine en krijg korting én 2 cadeaus!

Schrijfcursussen     Manuscriptbeoordeling     Boeken over schrijven     Nieuwsbrief

 

Tips, nieuws en blogs over het schrijven van een levensverhaal

Levensreddend schrijven - lees er alles over in Schrijven Magazine

Levensreddend schrijven

15 November 2019

Levensreddend schrijven - lees er alles over in Schrijven MagazineNet als vorig jaar wijden we weer een themanummer aan 'levensreddend schrijven'. Met de verhalen van schrijvers die de soms afschuwelijke dingen die ze meemaakten aan het papier toevertrouwden en zo hun leven weer op de rit kregen. En natuurlijk gaan we in op de vraag: hoe je dat dan? Hoe maak je van iets uiterst particuliers een universeel verhaal dat geen lezer onberoerd laat?

Tinnitus

‘Ik heb toen bewust gekozen om mijn leven in te richten op het schrijven’

27 Oktober 2019

 Melanie MarsmanDe wereld van Gregor Verwijmeren staat op zijn kop in 2011. ‘Beide benen en zijn armen erbij als fooi’, zou hij opofferen om van zijn tinnitus af te komen, een vorm van gehoorschade die zorgt voor een continue fluittoon, ruis, boor, knars of sirene. De wereld van Verwijmeren cirkelt om deze gekmakende klanken in zijn hoofd, die uiteindelijk de kern vormen van zijn debuutroman, De vorm van geluid die verscheen bij de gerenommeerde uitgeverij Van Oorschot.

wanneer is manuscript klaar

De weg naar de uitgeverij: wanneer is je manuscript 'verzendklaar'?

4 September 2019

wanneer is manuscript klaarWanneer ben ik klaar om een uitgeverij te benaderen? Hoe kies ik een uitgeverij? Hoe lever ik mijn manuscript aan? Waar let ik op bij een contract? In deze nieuwe serie geeft oud-uitgever Lidewijde Paris tips en advies voor de lange weg naar de uitgeverij. In deel I: wanneer is mijn manuscript 'verzendklaar'?

schrijfopdracht

Leven etc. – autobiografische schrijfopdracht #35

8 Juni 2018

Wil jij graag schrijven over leven, liefde of familie? Dat kan bij het Leven etc.: een nieuwe schrijfrubriek waar autobiografische thema's aan bod komen. De formule is hetzelfde als bij de ‘gewone’ wekelijkse schrijfopdracht.

schrijfopdracht

Leven etc. – autobiografische schrijfopdracht #34

1 Juni 2018

Wil jij graag schrijven over leven, liefde of familie? Dat kan bij het Leven etc.: een nieuwe schrijfrubriek waar autobiografische thema's aan bod komen. De formule is hetzelfde als bij de ‘gewone’ wekelijkse schrijfopdracht.

4 voordelen van het fictionaliseren van de waarheid

Zo schrijf je een autobiografische roman

12 December 2017

4 voordelen van het fictionaliseren van de waarheidJe gaat een boek schrijven over je eigen leven. Dat kun je op verschillende manieren doen. Je kunt het verhaal vertellen, vanuit jezelf, vanuit jouw perspectief. Dan wordt het een echte autobiografie. Je kunt er ook voor kiezen om er wat creatiever mee om te gaan en er een roman van te maken. Hier volgen 4 voordelen van het fictionaliseren van de waarheid.

Brenda van Es geeft een stappenplan voor je levensverhaal

Brenda van Es geeft een stappenplan voor je levensverhaal

20 September 2017

Brenda van Es geeft een stappenplan voor je levensverhaalBrenda van Es organiseert schrijfretraites in Andalusië voor mensen die hun levensverhaal willen schrijven, maar haar workshop op de Schrijven Magazine Schrijfdag bevatte nuttige tips voor iedereen die moeite heeft om de kern van een schrijfproject te vinden.

  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!