Afbeelding

Bron Pexels

De gereedschapskist van de schrijver – research

In dit deel van De gereedschapskist van de schrijver maken we je wegwijs in de wereld van onderzoek. Waar je boek ook over gaat, onderzoek is vrijwel onvermijdelijk. Maar zeker bij historische boeken of familieverhalen kan research snel onoverzichtelijk worden.

Structuur aanbrengen

Een goede structuur is ontzettend belangrijk bij het doen van onderzoek. Veel schrijvers hebben de neiging zichzelf te verliezen in onderzoek: er is tenslotte ook zóveel informatie te vinden, zeker op internet. Schrijfster Marjon Sarneel geeft in dit artikel tips om jezelf een beetje in te perken.
Als schrijver van historische boeken doet Geert Mak ontzettend veel onderzoek. Afgelopen jaar was hij te gast bij College Tour, waar hij onder andere tips gaf over het organiseren van je archiefonderzoek. Hij gebruikt graag de klassieke, offline methode: een touwtje door de kamer spannen en daar alle notities op volgorde aan hangen.

Met een enorme hoeveelheid bronnen raak je ook snel kwijt welke je wanneer hebt geraadpleegd en waar. Daarom houden veel schrijvers een bronnenlijst bij, zodat ze elke bron weer makkelijk terug kunnen vinden. Marian Rijk geeft in dit tipartikel advies over hoe je zo’n bronnenlijst organiseert.

Tips

Nog geen ervaring met het doen van research? Lees dan eerst deze do’s en don’ts even door. Voor verschillende genres bestaan er verschillende tips voor het doen van onderzoek, bijvoorbeeld voor historische romans, levensverhalen en autobiografieën.
Tijdens de Schrijven Magazine Schrijfdag in september 2016 gaf Olga Majeau een advies dat cruciaal is voor ieder bronnenonderzoek: kijk niet alleen naar bronnen, maar geef ze betekenis. Achter elke foto zit een groter verhaal. Elke brief is gebonden aan historische context. Kijk daarnaar, want op die manier haal je veel meer informatie uit een bron.

Forumdiscussies

Op het Schrijven Online-forum wordt regelmatig gediscussieerd over research. Veel mensen lopen hierin vast. Hoe begin je en hoe stap je je research in als je een kritisch publiek hebt? Is research ook altijd nodig? Een forumlid vraagt zich bijvoorbeeld af of research ook belangrijk is als je een bepaald restaurant in een Nederlandse stad beschrijft. Moet alles dan echt kloppen?
Een veel terugkerend probleem is dat schrijvers neigen hun creativiteit te verliezen door al het zakelijke researchwerk. In dit topic lees je hoe een aantal schrijvers hiermee omgaat.

Onderzoek hoeft niet altijd saai te zijn. Integendeel: sommige mensen doen hele bijzondere ervaringen op tijdens het researchwerk. In dit forumtopic lees je aantal intrigerende verhalen.