‘Kijken en betekenis geven is cruciaal voor een goed levensverhaal.’

Op de Schrijven Magazine Schrijfdag 2016 gaf Olga Majeau een workshop over het schrijven van een levensverhaal of familiegeschiedenis. Vooral bij het schrijven over overleden of verre familieleden, ben je afhankelijk van bronmateriaal zoals dagboeken, brieven en foto’s. Goed kijken is dan de sleutel tot een interessant verhaal, aldus Majeau. Een foto is nooit zomaar een foto, er zit een verhaal achter.

Doe onderzoek naar de achtergrond van de foto, waar is hij genomen? Door wie? Wat speelde er allemaal in de tijd waarin de foto genomen is? Vaak valt er veel verborgen informatie te vinden waar je enorm veel aan hebt. Verdiep je dus ook in de lokale geschiedenis van de plek waar je familieverhaal zich afspeelt, want dat kan ontzettend veel zeggen over de personen in je verhaal.

Bij het opschrijven van een familiegeschiedenis heb je altijd te maken met een morele kwestie: waar ligt de grens tussen fictie en non-fictie? Hoe ver mag je afwijken van de werkelijkheid? Majeau sprak hierover tijdens de workshop: ‘Je mag je soms iets permitteren om een waargebeurd verhaal eer aan te doen. Maak er verhalende non-fictie van.’
Sleutelen aan onbelangrijke details om het verhaal meer beeldend te maken, mag. Maar maak bij belangrijke gebeurtenissen, uitspraken of personages altijd een bronvermelding.

Voor het schrijven van een levensverhaal moet je veel geduld hebben, volgens Majeau. Er komt veel research en puzzelwerk bij kijken, zeker als je ver de geschiedenis in moet duiken. Daarnaast is het opschrijven van het verhaal ook erg tijdrovend, want je moet ook nadenken over de structuur en hoe je het verhaal en de personen eer aandoet. Zelf is de schrijfster 3 tot 4 jaar bezig geweest met haar familieverhaal.

Olga Majeau
Olga Majeau is docent aan de HKU en debuteerde in 2015 met Een schitterend isolement, waarin ze een zoektocht aangaat naar haar familiegeschiedenis en het leven van haar overgrootvader. Tijdens de Schrijven Magazine Schrijfdag op 18 september gaf ze een workshop over het doen van research binnen je familie en het schrijven van een levensverhaal.