Afbeelding

Twan Huys en Geert Mak in College Tour

Geert Mak: ‘Leer uit chaos lijnen trekken en analyses maken’

Vrijdag 14 oktober was Geert Mak te gast bij College Tour. Onder leiding van Twan Huys interviewden studenten hem over zijn titel als ‘Historicus van het Jaar’, zijn nieuwste boek en internationale politiek. Ook kwam zijn archiefonderzoek aan de orde.

De levens van Jan Six is het nieuwste boek van Mak, dat gaat over een Amsterdamse patriciërsfamilie door vier eeuwen heen. Hiervoor deed hij drie jaar lang archiefonderzoek bij de familie Six in Amsterdam. De familie deelde persoonlijke verhalen en dozen vol archiefmateriaal met hem.
Jan Six X (de tiende generatie Jan Six) vroeg Mak tijdens het proces hoe hij het voor elkaar kreeg een boek te schrijven met 185 meter aan archief. Waar begin je, hoe zoek je?
‘Ik span een touwtje in mijn kamer, neem een doosje wasknijpers en hang alle foto’s, anekdotes en notities ongeveer op datum aan het lijntje,’ vertelde Mak over zijn werkwijze.

Eerder schreef Mak bestsellers over de geschiedenissen van Nederland, Europa en Amerika. Deze boeken leverden hem tweemaal de titel ‘Historicus van het Jaar’ op, hoewel hij officieel gezien geen historicus is. Volgens Mak liggen journalistiek en geschiedschrijving heel dicht bij elkaar. Beide zijn geen exacte wetenschappen; het gaat erom dat je leert uit een grote chaos lijnen te trekken en analyses te maken. De manier van denken is het belangrijkst, je moet orde kunnen scheppen in een chaos aan archief en geschiedenis.

Met zijn werken won Geert Mak de Gouden Ganzenveer en de Leipziger Buchpreis.

Bekijk de volledige uitzending hier.