Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
5 tips voor autobiografisch schrijven
Een autobiografie is het verhaal van jouw leven, een verhaal dat alleen jij kunt vertellen. Hoewel je aan informatie een onuitputtelijke bron hebt, is autobiografisch schrijven toch een vak apart. Met deze tips helpen we je op weg!
1. Verzamel herinneringen en bronnen
Welke belangrijke herinneringen wil je in je autobiografie verwerken? Maak hier een overzicht van. Hulpmiddelen komen hierbij goed van pas: foto’s, video’s, oude dagboekfragmenten of brieven kunnen je vaak helpen bij het opgraven van vergeten gebeurtenissen. Ook herinneringen van familieleden en vrienden kunnen goed als bronmateriaal dienen, hoewel deze altijd subjectief zullen zijn.
2. Controleer, indien mogelijk, je informatie
Die ene zomer in 1993, toen je op vakantie was in Frankrijk en je je jeugdliefde ontmoette, die ene dag dat de hele camping blank stond… Je herinnert het je als de dag van gister. Maar het kan zomaar zijn dat, na meer research, blijkt dat je in 1993 helemaal niet in Frankrijk was. En dat de regenstormen op vakantie niet in Frankrijk waren, maar in Spanje. Hoe ouder de herinnering, hoe groter de kans dat deze in de loop der tijd vervormd is. Probeer via foto’s, familieleden en andere bronnen te controleren of je herinneringen wel écht kloppen.
3. Ga gestructureerd te werk
Een autobiografie schrijven kan behoorlijk chaotisch zijn. Alle data, gebeurtenissen, personen en herinneringen zijn lastig te ordenen. Bedenk van tevoren hoe je het boek ongeveer wilt indelen. Vertel je het verhaal chronologisch of begin je in het heden? Sorteer al je informatie en herinneringen en bewaar ze geordend bij elkaar. Ook helpt het als je vooraf uitstippelt wat je je lezer wilt meegeven. Wat wil je hem/haar laten voelen? Wat is de boodschap van je verhaal? Wat maakt jouw levensverhaal boeiend om te lezen? Zo kun je het kaf beter van het koren scheiden.
4. Focus niet alleen op negatieve ervaringen
Veel mensen gebruiken een autobiografie om de pijn uit hun verleden te verwerken. Traumatische ervaringen zijn interessante en bruikbare bouwstenen voor een autobiografie, maar als hij driehonderd pagina’s lang alleen maar ellende leest, zal de lezer afhaken. Laat ook mooie dingen tussendoor zien, hoe somber het verhaal misschien ook is. Momenten van groei, verandering en hoop.
5. Schrijf een uniek verhaal
Ieder mens maakt heftige dingen mee in zijn/haar leven. Pesten, ziekte, dood, vriendschappen die eindigen, noem maar op. Het hoort nou eenmaal bij het leven. Het klinkt hard, maar tenzij jouw levensverhaal echt een unieke twist of invalshoek kent, zal de lezer niet geïnteresseerd zijn. Zo werkt de markt nou eenmaal. Bedenk goed of je jouw verhaal schrijft omdat je het wilt verkopen, of omdat je zelf inzicht wilt krijgen in je leven of iets wilt verwerken. Ook als het thema waar je over wilt schrijven, bijvoorbeeld ziekte, al veelvuldig beschreven is, heb je nog mogelijkheden. Zoek naar de unieke invalshoeken en details die jouw verhaal anders maken. Wat kunnen mensen leren van jou, dat ze niet van iemand anders kunnen leren?
Gerelateerd
Service
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.